Wyznacz P(X)
kamil: Reszta z dzielenia wielomianu W(x) = x4 + x + 3 przez wielomian P(x) jest równa x + 4, zaś
reszta z dzielenia wielomianu H(x) = x4 + x3 – x2 + 2 przez ten sam wielomian P(x) jest równa
x + 2. Wyznacz wielomian P(x), jeżeli wiadomo, że współczynnik przy najwyższej potędze
niewiadomej w tym wielomianie jest równy 1.
25 lis 20:43
Eta:
W(x)=P(x)*Q(x)+x+4 ⇒ P(x)*Q(x)= x4−1=(x2−1)(x2+1)
W(x)=(x2−1)*(x2+1)+ x+4
H(x)=P(x)*V(x) +x+2 ⇒ P(x)*V(x)= x4+x3−x2−x= (x2−1)*x(x+1)
H(x)=(x2−1)*x*(x+1)+x+2
P(x)= x2−1
♥♥♥♥♥♥♥♥
25 lis 22:14
a7: Eta czy możesz usunąć wątek z zadaniem olimpijskim?
25 lis 22:21
25 lis 22:22
a7:
26 lis 00:00
Eta:
@a7
Ja nie kasuję od jakiegoś czasu i nie będę, bo były ........... ........
Mila skasowała!
26 lis 00:13
a7: dzięki Mila!
@Eta jeśli chodzi o .......... ...... to rozumiem; też się wyłączyłam z tamtych dyskusji,
bo co bym nie powiedziala to zapewne byłoby czyimś zdaniem i tak i tak źle ("jeszcze się
taki nie narodził co by wszystkim dogodzil" itp)
26 lis 00:43
Mila:
a7 Nie rozumiem o co chodzi?
26 lis 12:18
Pitbull puppies forever!: Mila chodzi o pierwszą wojnę punicką czyli eto−kerajsową
26 lis 12:37
chichi:
Hahahahaha dobre
26 lis 13:08
Mila:
No to Kartagina ( forum zadankowe) prawie zburzona.
26 lis 13:11
a7:
26 lis 15:40
Mila:
a7 , nie usuwałam tego postu z zadaniem olimpijskim, ale dobrze , że ktoś usunął.
Możesz podać linka do tych zadań?
26 lis 17:20
a7: 22:22 to był ten link, tam było zadanie z geometrii, które podobno było z olimpiady
26 lis 17:31
26 lis 17:34
Mila:
Dziękuję
26 lis 18:51
ICSP: Ja skasowałem.
26 lis 20:39
Eta:
26 lis 22:05
kerajs:
Nie prowadziłem żadnej wojny, a pisałem jedynie o nieetycznych działaniach niektórych z
moderatorów.
Niestety, przemilczano wszelkie pytania i pousuwano niewygodne posty (licząc na niepamięć
użytkowników), a ww. moderatorzy nie ponieśli żadnych konsekwencji swoich niemoralnych
działań.
6 gru 11:45
ABC: Quis custodiet ipsos custodes? Na tym świecie nie licz na sprawiedliwość
6 gru 12:01
Adamm: Myślę że moralność jest względna
6 gru 14:26
Adamm:
Np. określona kulturowo.
W niektórych częściach Afryki nagi człowiek może sobie chodzić po wiosce.
Ale w Polsce nie możesz zdjąć gaci w publicznym miejscu i się przechadzać.
6 gru 14:28
Adamm: I dlatego wydaje mi się, że to co napisałeś jest jedynie twoją opinią.
6 gru 14:31
Damian#UDM: Wesołych świąt Wam kochani − niech spotka Was coś dobrego i miłego co zapamiętacie na całe
życie!
6 gru 17:44
kerajs:
Na Święta przyjdzie jeszcze czas. Dziś jest Mikołaj i prezenty.
''ABC: Quis custodiet ipsos custodes? Na tym świecie nie licz na sprawiedliwość ''
Pewnie byłem naiwny skoro sądziłem, że administrator i/lub reszta moderacji odbierze
uprawnienia tym czarnym owcom.
''Adamm: Myślę że moralność jest względna''
Tu nie Afryka, więc i nie miejsce na moralność Kalego.
Ponadto każdy może odpowiedzieć sobie czy dla niego etycznym jest np:
− blokowanie kont bez powodu lub z czystej złośliwości
− tworzenie pacynek, a nawet podszywanie się pod istniejące nicki, w celu pomawiania
użytkowników i/lub manipulowania dyskusjami
− usuwanie postów, a nawet całych tematów, zgodnych z netykietą.
a to tylko część przykładów nadużywania uprawnień.
6 gru 21:55
Iryt:
A co takiego "pacynki?"
Nie podszywam się, to mój drugi dawny nick. Biegły jesteś w informatyce, to wiesz kim jestem.
(zachowaj dla siebie )
6 gru 22:09
6 gru 22:35
Iryt:
6 gru 22:45
Adamm:
Ja nie patrzę na rzeczy z etycznego punktu widzenia, ale rozumiem dlaczego takie
rzeczy mogą być dla Ciebie niemoralne.
Ja patrzę na to z praktycznego punktu widzenia, i faktycznie, teraz Twoje argumenty
lepiej do mnie przemawiają: moderator który tak sie zachowuje nie powinien być moderatorem.
Jednakże, nie jestem pewien bo nie było mnie na tym forum, jeśli takie indywiduum
(tutaj podejrzana o straszne zbrodnie przeciwko temu forum Eta) się poprawi,
a myślę że ostatnio mogło tak być, to uznałbym to jako okoliczność łagodzącą,
i dałbym takiej osobie drugą szansę.
Z kolei należy zauważyć, że jeśli moderator tak się zachowuje, to uczestniczenie
w tym co robi jest dziecinadą. Należy odciąć się od problemu.
7 gru 10:58
Mariusz:
kerajs , winowajca się przyznał i już wiadomo kto ci usuwa wpisy
Możesz napisać do Kubusia i zobaczymy czy się tym zajmie
Osobiście mnie nie dziwi że ten arogant usuwa wybranym osobom wpisy bez powodu
skoro też bez powodu nie odpowiada na wpisy wybranych osób
Ja na miejscu Kubusia nie dałbym mu zwiększonych uprawnień
28 gru 09:06
29 sty 18:46
Kacper: Skończ już z tym, nie wiem co zaszło, ale pisanie o tym w kółko nic nie zmienia jak widzisz.
Lepiej zająć się pomaganiem użytkownikom forum. 😉
29 sty 19:07
29 sty 19:23
mydlix: Cześć,
nie publikuję wielu postów na tym forum, ale często zaglądam w poszukiwaniu jakichś ciekawych
zadań.
Dzisiaj wieczorem wczytałem się w posty nt. działań moderatorów i może najprościej będzie,
skoro pozamatematyczne dyskusje zamieniają się w kłótnie, w ogóle je wyeliminować i kasować
wszelkie posty niezwiązane z matematyką.
W końcu nazwa forum to ”matematykaszkolna“. W celu pozamatematycznych aktywności można, np.:
− założyć inne forum;
− stworzyć temat, tzw. offtopic, i TYLKO na nim publikować posty niematematyczne.
Wiem, że niedawno również odpowiedziałem w temacie niematematycznym, bo w tym o szczepionkach,
ale wtedy nie wiedziałem, że temat ten będzie wzbudzać tyle kontrowersji (gdy znajdujemy się
na forum, na którym jakby nie patrzeć aktywni są ludzie bardzo inteligentni).
To jest moja propozycja, gdyż to jest jednak forum matematyczne i jeśli inne posty mają być
źródłem kłótni, które niepotrzebnie zajmują miejsce na forum, to może lepiej ich zabronić lub
stworzyć do tego jeden, specjalny wątek.
Pozdrawiam,
mydlix
6 lut 00:16