1. Wyznacz wzór funkcji kwadratowej f w postaci kanonicznej, jeżeli wiadomo, ze:
Pinki: 1. Wyznacz wzór funkcji kwadratowej f w postaci kanonicznej, jeżeli wiadomo, ze:
a) jej wykres jest symetryczny względem prostej x=3 i przechodzi przez punkty (1,6) i (−1,18);
b) ma jedno miejsce zerowe,a o jej wyresu należą punkty (0,1) i (2,0)
Proszę o pilna pomoc, sprawa nagląca.
19 cze 17:36
kerajs:
a)
y=a(x−3)2+b
Rozwiąż układ
6=a(1−3)2+b ∧ 18=a(−1−3)2+b
b)
y=a(x−p)2
Rozwiąż układ
1=a(0−p)2 ∧ 0=a(2−p)2
19 cze 18:03
Pinki: Może ktoś to rozwiązać aby sprawdzić czy dobrze rozwiązałem?
19 cze 18:08
kerajs:
Napisz swoje rozwiązania , a ja zweryfikuję ich poprawność.
19 cze 18:13
Pinki: Skąd te b policzyć?
19 cze 18:27
kerajs: Skoro nie wiesz jak policzyć b, choć wyraźnie napisałem jak to zrobić, to dlaczego kłamiesz iż
zadania rozwiązałeś?
19 cze 18:31
Pinki: Chodzi mi o drugą część gdzie liczone jest a i p
Z pierwszą częścią dalej mam problem.
Niedoprecyzowałem.
19 cze 18:35
kerajs: A konkretnie, to z czym masz problem?
A w a) to jaka wyszła funkcja kwadratowa?
19 cze 18:37
Pinki: jak się za to zabrać.
jak liczę zostaje mi a z liczbą i b, albo b z liczbą i a
W tym b dochodzę do y=(1x−1)2 i stoję w miejscu
19 cze 18:44
Pinki: Jak ktoś może niech mi to wytłumaczy.
15 lat temu matematkę miałem
19 cze 18:50
Pinki: w tym a) mi wyszło a=−1,85
b=−1,4
co dalej?
19 cze 19:05
kerajs: Przykład a) jest źle policzony
Przykład b)
Z drugiego równania 0=a(2−p)2 dostajesz dwie możliwości a=0 lub 2−p=0 więc rozwiązujesz dwa
układy:
1)
1=a(0−p)2 ∧ a=0
2)
1=a(0−p)2 ∧ p=2
19 cze 19:15
zgrywus:
a≠0 , bo funkcja kwadratowa !
19 cze 19:28
zgrywus:
1/ Postać kanoniczna:
y=a(x−p)2+q , p=3
y=a(x−3)2+q i A=(1,6) ⇒ 6=a(1−3)2+q ⇒ 4a+q=6
i dla B=(−1,18) 18=a(−1−3)2+q ⇒ 16a+q=18
odejmując stronami te dwa równania otrzymujemy
12a=12 ⇒ a=1 to q= 6−4a ⇒ q=2
y= (x−3)2+2
==========
19 cze 19:33
Pinki: To jak powinien być ten A dobrze policzony?
19 cze 19:33
kerajs:
Owszem, i to eliminuje układ a.1), choć sprzeczność i tak by wyszła ( po podstawieniu pierwsze
równanie ma postać: 1=0p2 więc jest równaniem sprzecznym)
19 cze 19:35
zgrywus:
2/ y=a(x−p)
2 , A=(2,0) to p=x
o=2 i B=(0,1)
===========
19 cze 19:36
kerajs:
Brawo zgrywus. Jaki zadni żart.
Figa z pustakiem i Genua.
19 cze 20:12
zgrywus:
@
kerajs
Musisz mieć smutne życie
Żal mi Ciebie gościu
Idę obejrzeć mecz
19 cze 20:53
kerajs: Aż tak się bałaś odpowiedzi, że mnie na tydzień zablokowałaś?
Totalna żenada.
Quis custodiet ipsos custodes?
28 cze 08:22
Mila:
W tym sęk!
28 cze 19:14
kerajs:
Tu sprawa jest prosta. Wystarczy tej powszechnie znanej, szacownej administratorce odebrać
(czasowo lub trwale) uprawnienia.
28 cze 20:38
Mila:
To napisz do
Jakuba. Nie wiem kto blokował. Przepraszam, że tu jestem

Koniec. Kropka.
28 cze 21:21
kerajs:
''To napisz do Jakuba''
Gdyby mi zależało to już dawno bym interweniował, lecz dla mnie to nieważna sprawa. I tak
naprawdę to Eta bardziej sobie robi na złość niż mnie.
'' Nie wiem kto blokował''
Is fecit, cui prodest. Ponadto dla ukrycia tożsamości nie wystarczy zmiana nicka, skoro
powyższe rozwiązania od razu zdradzają Etę.
''Przepraszam, że tu jestem''
Rozumiem. Konflikt między lojalnością a faktami.
''Koniec. Kropka.''
OK.
30 cze 16:32