Geometria analityczna
Krzrantop: Dzień dobry.
Mam problem z takimi zadaniami:
1)Uzasadnić, że w dowolnym trójkącie odcinek łączący środki dwóch boków jest równoległy do
trzeciego.
2)Pokazać, że w dowolnym trapezie odcinek łączący środki ramion ma długość równą połowie sumy
długości podstaw.
3) Środek masy jednorodnego trójkąta pokrywa się z punktem przecięcia jego środkowych.
Znaleźć współrzędne środka masy jednorodnego trójkąta o wierzchołkach A=(x1,y1) B=(x2,y2)
C=(x3,y3).
Zadania są z działu "Geometria analityczna na płaszczyźnie. Uprzejmie proszę o wskazówki.
18 wrz 14:10
janek191:

1) Wynika to z tw. odwrotnego do tw. Talesa.
2)
P = P
1 +P
2
0,5 (a + b)*2h = 0,5*( a + x)*h + 0,5 *(x + b)*h / *2
2(a + b) h = (a + x)*h + ( x + b)*h / : h
2*(a + b) = a + x + x + b = 2 x + (a + b)
a + b = 2 x
18 wrz 15:22
janek191:

Niech
A = (a, b)
B = (c, d)
C = ( e, f)
Mamy
| | a + e | | b + f | |
K =( |
| , |
| ) − środek AC |
| | 2 | | 2 | |
| | c +e | | d + f | |
L = ( |
| , |
| ) − środek BC |
| | 2 | | 2 | |
Współczynnik kierunkowy prostej AB
Współczynnik kierunkowy prostej KL
| | 0,5( d + f) − 0,5( b + f) | | d − b | |
n = |
| = |
| |
| | 0,5(c + e) − 0,5(a + e) | | c − a | |
m = n
zatem proste AB i KL są równoległe.
18 wrz 15:36
Szkolniak: W 3) skorzystałbym z tego że środkowe w trójkącie przecinają się w jednym punkcie.
Następnie wyznaczamy środki dwóch boków ze wzoru na środek odcinka, potem równania dwóch
prostych przechodzących przez wierzchołki i środki tych boków, a na koniec układ równań i
wyjdzie punkt przecięcia
18 wrz 15:39
aabb:
18 wrz 15:51
aabb:

S=(x
S, y
S)
→
| | 2x1−x2−x3 | | 2y1−y2−y3 | |
DA=[x1−xD]= [ |
| , |
| ] |
| | 2 | | 2 | |
→ →
3DS= DA
→
3[x
S−x
D, y
S−y
D] = DA
6x
S−3x
2−3x
3 = 2x
1−x
2−x
3 i 6y
S−3y
2−3y
3=2y
1−y
2−y
3
6x
S= 2(x
1+x
2+x
3) i 6y
S=2(y
1+y
2+y
3)
| | x1+x2+x3 | | y1+y2+y3 | |
xS= |
| i yS= |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | x1+x2+x3 | | y1+y2+y3 | |
S=( |
| , |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
======================
18 wrz 17:04
kerajs:
Kolejna edycja ''50 nicków Ety''? Szkoda słów.
18 wrz 21:02
aabb:
19 wrz 00:58
uwielbiamete: liczy się, że ktoś nadal pomaga na tym forum..
19 wrz 10:18
kerajs:
Primum non nocere!
PS
Ten nick to samouwielbienie czy zaślepienie?
19 wrz 13:53
Krzrantop: Dziękuję za pomoc.
19 wrz 14:50
tiktak:
kerajs masz ze sobą problem? jak ci tak ciągle coś nie pasuje to opuść to forum
19 wrz 20:43
Tiktak: Miło mi, że nagle zostałem kobietą.
21 wrz 18:41
Okulista:
Klasyka...
Pod dywan zamiecione, a Eta wybielona.
Kto pousuwał posty?
21 wrz 22:30
Tiktak: To zapewne wie tylko Jakub.
22 wrz 15:16
kerajs:
@tiktak
Już pisałem co mi nie pasuje, lecz tu wykasowano posty.
Fakt mojego zniknięcia z forum nic nie zmieni, gdyż problem nadużywania uprawnień przez
moderatorów pozostanie.
Jeśli nie jesteś Etą, to dlaczego nie używasz swego nicku, tiktak?
23 wrz 19:33
Tiktak:
Nie jestem Etą, nie jestem też jakimś szczególnym użytkownikiem.
Musisz zwrócić się ze swoimi uwagami co do moderowania forum do Jakuba.
23 wrz 19:52
kerajs:
Powtórzę pytanie:
Dlaczego nie używasz swego nicku, tiktak?
23 wrz 19:59
Tiktak:
Bo to bez znaczenia? Poza tym nie muszę nawet mieć zarejestrowanego nicku
23 wrz 20:04
kerajs:
Nie rób uników, lecz odpowiedz szczerze:
Dlaczego nie używasz swego nicku, tiktak?
23 wrz 20:10
Mila:
kerajs , to jest trolling. Będziemy to usuwać.
Usuwa się wulgaryzmy, zwroty uznawane za obraźliwe, wpisy użytkownika, jeśli o to poprosi.
Nie demoluj tego forum. Chcemy pomagać !
23 wrz 23:32
kerajs:
Mylisz się Milu. Zadałem pytanie, lecz nie uzyskałem odpowiedzi. Stąd ponowienie pytania, więc
nie troling.
I niczego nie demoluję. Zadaję pytania, które tygodniami ignorujecie. Ty także. Czy tak wygląda
pomoc?
23 wrz 23:42
kerajs:
Ponadto dlaczego usunięto w tym temacie posty?
Mój post i Okulisty nie można zakwalifikować do :
''Mila: Usuwa się wulgaryzmy, zwroty uznawane za obraźliwe''
A więc pomóż, i wyjaśnij dlaczego je skasowano.
23 wrz 23:48
Tiktak:
Nie mam obowiązku odpowiadać na to pytanie. Uważam natomiast, że swoimi postami zaśmiecasz
forum.
24 wrz 15:29