MATEMATYKA
Zuza: Dane są trzy wierzchołki równoległoboku ABCD. A=(−5,4) B=(3,−2) C=(9,1) a) oblicz
współrzędne wierzchołka D. b) oblicz pole równoległoboku ABCD . Z GÓRY DZIĘKUJE
7 kwi 12:51
chichi:
NIE WRZUCAJ 2 RAZY TEGO SAMEGO ZADANIA, JAK KTOŚ BĘDZIE MIAŁ CHĘĆ TO CI POMOŻE ESSA
7 kwi 13:12
Zuza: Jak moje pytanie zejdzie na sam dół nikt nie będzie go specjalnie szukać żeby mi odpowiedzieć
7 kwi 13:14
I'm back:
Ty się nie bój oto że pójdzie niżej −−− na drugą stronę nie zejdzie, a osoby tutaj udzielające
się nie kończą przeglądanie na 3 pierwszych tematach.
Oczywisty dubel osoby która ma mrówki w tyłku i czeka na gotowca:
https://matematykaszkolna.pl/forum/408876.html
7 kwi 13:15
Jerzy:
No to bez wektorów. Potrafisz napisać równanie prostej AB oraz BC ?
7 kwi 14:04
Get it back:

Rysunek do zadania −chyba to najtrudniejsze
Co wiemy o przekątnych w rownolegloboku? .Połowią się
Do wyznaczenia wspolrzednych punktu D wystarczy uzyc wzoru na srodek odcinka −dwa razy
Policzysz wsporzedne punktu S srodka odcinka AC i majac punkt S policzysz wsporzedne punktu D
7 kwi 14:23
Jerzy:
Jeśli poradzisz sobie z równaniami prostych AB i BC , to znajdujesz równanie prostej k
równoległej do do AB i przechodzącej przez punk C oraz prostej l równoległej do BC i
przechodzącej przez punkt A.Punkt przecięcia tych prostych, to punkt D
7 kwi 14:30
Filip: znowu spor o gotowca, jak nie macie nic ciekawego do napisania to nie piszcie
niech
a)
D(xD, yD)
AB→=DC→
AB→=[3+5,−2−4]=[8, −6]
DC→=[9−xd, 1−td]
AB→=DC→
[8, −6]=[9−xD, 1−yD]
teraz porownanie:
8=9−xd
xD=1
1−yd=−6
yD=7
D(1, 7)
b)
PABCD=|d(AB→, AD→)|
PABCD=|8*3+6*6|=60
7 kwi 14:31
Jerzy:
Grunt ,że ty masz. Gdzie jest napisane w treści zadania,że trzeba to zadanie rozwiązać
korzystając z wektorów ?
7 kwi 14:44
Get it back: Rozpisales zadanie na poziom rozszerzony a pewnie Zuza jest na podstawie i teraz przeciera ze
zdumiania oczy
7 kwi 14:47
8 kwi 21:16
Get it back: Wreduluspospolitus nie umie rozwiazywac całek
Metis nie zna sie na programowaniu
Kogo jeszcze ocenisz?
Natomiast ja jestem Mariusz wspaniały
8 kwi 21:21
Mila:
Ja uważam, że do 15 powinno się dawać licealistom podpowiedzi, bo są lekcje.
Wieczorem można więcej pomagać.
Ponadto za dużo tych krytycznych uwag dla pomagających i recenzji.
Szanujmy się wzajemnie, popełnimy błąd z różnych powodów, to wystarczy wskazać i tyle.
Ponadto pomagający sami siebie potrafią ocenić i docenić inny sposób.
Panowie proszę bez agresji, przecież jesteśmy tu dla pewnego rodzaju rozrywki i jednocześnie
pomagamy młodym.
8 kwi 21:34
Mariusz:
Widziałem jego późniejsze wpisy więc wiem co pisze ?
co do wredulusa to jest wpis na forum z całką której nie potrafił policzyć
8 kwi 21:58
Get it back: @Mila
Ja natomiast uwazam ze sama prosba nic nie daje .
Za mniej obrazliwe odzywki Adamm został zbanowany
Gdy napisalem zeby sie inny uzytkownik jebnąl w leb gdy w niewybredny sposob zaatakowal innego
uzytkownika piszac ze przez takich nauczycieli uczniowie zrazaja sie do matematyki
tez zostalem zablokowany .Nalezy oddac tez honor ABC takze go bronil wtedy
Nie mam o to pretensji zeby nie bylo .
Nie bede pisal co sie dzialo kiedy zostala zaatakowana Eta .Ktos napisal zeby miec do niej
wiecej empatii
To nie wystarczy .Brak zdecydowanej reakcji powoduje wlasnie takie hulanki swawole na forum
8 kwi 22:01
Mariusz:
Poza tym nie mam pretensji o to że jakiś tam Metis nie umie programować
czy jakiś tam wredulus nie umie policzyć całki
Chodzi o to że jeśli nie mają pojęcia o temacie poruszonym w wątku to według mnie
nie powinni w tym temacie odpowiadać
Wredulus wtedy mylił użytkownikowi że całki nie da się policzyć
A jeśli chodzi o ten temat z programowania to wszyscy później pisali
o jaki biedny Metis bo poprawnie zdiagnozowałem że nie umie programować
i nikt merytorycznie nie odpowiedział co było źle w tym kodzie który podesłałem
Jesteśmy tu dla rozrywki − to chyba by się zgadzało
8 kwi 22:38
Get it back: Napisalem Ci zebys nie ocenial innych uzytkownikow bo w koncu Ciebie ktos oceni i bedzie Ci
przykro z tego powodu
8 kwi 22:43
Mila:
Mariuszu , chyba nie rozumiesz o co tu chodzi. Co z tego, że ktoś czegoś nie umiał
w danym momencie, czy się pomylił.
Jeżeli ja coś źle napiszę, i kolega zauważy, czy poprawi to nic się dzieje. Tak ma być.
Na ogół dziękuję za korektę.
Dlaczego tak atakujesz ? Po dziesięć razy wypisujesz te same uwagi.
Jesteś tutaj od dawna i wypada , znów napiszę, wykazać trochę empatii dla innych użytkowników
oraz dać wzór kultury nowym forumowiczom.
To przecież nie hejterska interia.
8 kwi 23:07
Filip: Mariusz i przepisales ten kod z pascala na c++?
Ja aktualnie ucze sie z ksiazki Effective Modern C++ scotta meyersa, jestem na 120 stronie
dopiero, pozniej przejde zapewne do innej. Na stacku jest caly spis.
Plus ucze sie rozwiazywania problemow, gdyz kilka rozmow o prace mnie czeka, wypadaloby sie
pokazac nie tylko ze znajomosci jezyki c++ ale takze rzwiazywania pronlemow. Aktualnie ucze
sie na stronie Leetcode/codeforces
8 kwi 23:12
Mariusz:
Widziałeś te zadania z C/C++ które podesłałem w pdf ?
Takie dawali na zaliczenie kursu C/C++ na zaocznych studiach informatycznych
"Mariusz i przepisales ten kod z pascala na c++?"
Nie ale na innym forum jeden tłumaczył mi sortowanie przez łączenie naturalne
i udało mi się zapisać kod w Javie i w C#
Jeżeli chciałbyś ten kod przejrzeć to mógłbym go przepisać z Pascala na C++
Tek kod który kiedyś pisałem już wywalili
8 kwi 23:29
Filip: tak, widzialem, jednak wedlug mnie zadania nie wymagaja jakos super umiejetnosci w
programowaniu w c++, jednak nie wiadomo co wymagac
9 kwi 00:11
Mariusz:
Jeśli chodzi o tamten kod to było w nim mniej więcej coś takiego
https://pastebin.com/6WqAGWqh
no i teraz nie wiem co jest nie tak w tym kodzie
9 kwi 04:18
Filip: mhmm, i co ten kod ma robic? Zmienne w jezyku hiszoanskim nie pomagaja zbytnio heh
9 kwi 08:31
Filip: Dzisiaj akurat bede siedzial w vscode (normalnie siedze w vimie), wiec bede mogl sie temu
przyjrzec − bo w vimie ciezko analizowac jak dla mnie, wiec ja powiesz jaki kontekst jest etc,
to cos potestuje
9 kwi 10:24
Mariusz:
Jeżeli się przyjrzysz to kod programu bardzo przypomina
sortowanie przez scalanie tyle że dla plików
Przekładałem ten kod w miarę dokładnie jednak zamiast robić to co ten program w Pascalu
tworzy puste pliki
9 kwi 11:42
Filip: a pokazesz jeszcze ten kod w pascalu?
9 kwi 11:47
9 kwi 11:57
Filip: dobra zerkne jak bede przy kompie
9 kwi 12:57
Filip: Moja glowna petla w maincie wyglada tak, ale nadal program nie dziala poprawnie (tzn −> leci w
nieskonczonosc), generalnie podejrzewam gdzie moze tkwic problem
Wezmy przyklad pliku
5
4
3
2
1
3
4
5
6
7
8
1
i teraz jesli rozdzielamy wartosci do dwoch roznych plikow, dobrze by bylo, by byly one
oddzielone znakiem nowej lini, by nie bylo przykladowo czego takiego: 1234, tylko:
1
2
3
4
i tu sie pojawia problem, dlaczego program moze chodzic w nieskonczonosc. Wkladajac tak dane,
plik nasz tak na prawde bedzie wygladac nastepujaco:
1
2
3
4
<pusta
linia>
na koncu zawsze bedzie pusta linia, i program dochodzac do momentu porownania dwoch pustych
lini przez siebie, pobieranych std::getline(), bedzie zmienial zawsze wartosc zmiennej
esVacio2 na false
wiec tak idzie w nieskonczonosc praktycznie, i moje pliki wyjsciowe dochodza do 500 linijek
nawet, trzeba by bylo zniwelowac te pusta linie na koncu pliku jakos, natomiast moja glowna
petla wyglada tak:
while (!esVacio2) {
arch.open(argv[1], std::ios::in);
aux1.open(argv[2], std::ios:

ut | std::ios::trunc);
aux2.open(argv[3], std::ios:

ut | std::ios::trunc);
Division(arch, aux1, aux2, esVacio2, argv);
arch.close();
aux1.close();
aux2.close();
arch.open(argv[1], std::ios:

ut | std::ios::trunc);
aux1.open(argv[2], std::ios::in);
aux2.open(argv[3], std::ios::in | std::ios::trunc);
Mezcla(aux1, aux2, arch, argv);
arch.close();
aux1.close();
aux2.close();
}
Co wiecej... nie wiem czy w tej ksiazce oni poprawnie napisali, do funkcji Mezcla() mowia, by
zresetowa aux1 i aux2, a otworzyc na nowo arch −− wedlug mnie to powinno byc przed funkcja
Division(), natomiast pisze, by przed diviosn zresetowac arch(nasza glowna plik− z danymi),
oraz na nowo otworzyc dwie, arch1, arch2 − poboczne pliki, ktore aktualnie nic w sobie nie
maja
9 kwi 17:19
Filip: argv w wyeolaniach funkcji niepotrzebne − cos testowalem
9 kwi 17:27
Mariusz:
Jeśli chodzi o algorytm sortujący to jest on poprawny bo napisany w Pascalu działa
choć mam wątpliwości czy rzeczywiście algorytm realizuje sortowanie przez scalanie
Działający kod w Pascalu wygląda mniej więcej tak
https://pastebin.com/9eVqpia2
9 kwi 18:22
Mariusz:
Co do tego programiku w C++ to u mnie tworzy puste pliki
Jak coś wymyślisz to napisz
9 kwi 22:57