rozwiąż równanie
Daria: Rozwiąż równania:
1) (x3+8)(2x2+x−6)=0
2) 2x−3 : x+2 = x−4
15 mar 22:20
15 mar 22:28
15 mar 22:29
chichi:
(1)
(x
3+8)(2x
2+x−6)=0
| | 3 | |
(x3+8=0 ⇒ x=−2) ∨ (2x2+x−6=0 ⇒ 2x(x+2)−3(x+2)=0 ⇒ (x+2)(2x−3)=0 ⇒ x=−2 ∨ x= |
| ) |
| | 2 | |
15 mar 22:31
Biedroneczki są w kropeczki: Rownanie nr 2
| | x−4 | |
U{x−4}= |
| i skorzystaj z proporcji |
| | 1 | |
rownanie nr 1
Tutaj moze byc trudnosc
x
3+8= x
3+2
3 =(x+2)(x
2−2x+4)
(x+2)(x
2−2x+4)(2x
2+x+6)=0
a*b*c=0 ⇔a=0 lub b=0 luc c=0
15 mar 22:31
Qulka: x
3+8=0 to x
3=−8 to x=−2
15 mar 22:32
Qulka: x
3 jest różnowartościowa i nie trzeba aż tak dookoła
15 mar 22:34
chichi:
Cześć @
Qulka a tak ludzie gadali, że usuwają takie błahostki z matury jak równania typu
x
3+8=0, chyba nawet identyczne było podane w wymaganiach CKE
15 mar 22:36
Qulka: tak.. ale to tylko na ten rok ...niby ...
15 mar 22:37
Biedroneczki są w kropeczki: czasami uciekna mi prostsze rozwiazania .

Dzisiaj takze chcialem liczyc (x
4−81) zamiast (x
2−9)(x
2+9) to
x
4−3
4 i skorzystac ze wzoru a
n−b
n bo akuratnie w tamtej chwili go sobie przypomnialem
15 mar 22:38
123: ahh szkoda
15 mar 23:09
6latek: x3+8=0
x3=−8
x=3√−8 stad x=−2 bo istnieje pierwiastek stopnia nieparzystego z liczby ujemnej
16 mar 12:48
6latek: Założenie x+2≠0 to x≠−2 x∊R\{−2}
2x−3=(x+2)(x−4)
2x−3=x
2+(−4+2)x−8
2x−3=x
2−2x−8
−x
2+2x+2x−3+8=0
−x
2+4x+5=0
Δ=36
x
1= 5 lub x
2=−1
Oba rozwiazania naleza do dziedziny rowiazań.
16 mar 12:59