optymalizacja
silly goose:

Obwód trójkąta równoramiennego jest równy L. Jakie długości powinny mieć boki tego trójkąta,
aby objętość bryły powstałej w wyniku obrotu wzdłuż podstawy była największa?
V−>max
V=2*
13 π * r
2 *
a2
L=a+2b
b=
L−a2
r
2 + (
a2)
2 = (
L−a2)
2
r
2 =
(L−a)24 −
a24
r
2 =
L2−2La+a2−a24
r
2 =
L2−2La4 ∧ r > 0
r =
√L2−2La2
V(a) = 2*
13 π *
L2−2La4 *
a2
V(a)=
π12 * (L
2 a − 2La
2)
V'(a)=
nie mam pojęcia jak wyznaczyć dziedzinę i w sumie jak to dalej policzyć
12 mar 22:49
Wiktor: klucz w dziedzinie tkwi tutaj:
| a+b | |
L= |
| =>b=L/2−a/2=>b∊(0,L/2) |
| 2 | |
ponadto
V(a)=L
2a−2La
2
V'(a)=L
2−4La
L
2−4La=0
13 mar 00:16
chichi:
| a+b | |
L= |
| ?  |
| 2 | |
13 mar 00:20
janek191:
| π | |
V(a) = |
| *[ L2 a − 2 a 2 L ] |
| 12 | |
więc
| π | |
V '(a) = |
| *[ L2 − 4a*L] = 0 ⇔ L2 − 4a*L= 0 |
| 12 | |
L > 0 − obwód Δ
L − 4a = 0
4a = L
==========
| 1 | |
Dla a < |
| L jest V '(a) > 0 |
| 4 | |
| 1 | |
Dla a > |
| L jest V '(a) < 0 |
| 4 | |
| L | |
zatem dla a = |
| objętość jest największa. |
| 4 | |
Wtedy
| L | | 3 | |
2 b = L − a = L − |
| = |
| L |
| 4 | | 4 | |
===========
13 mar 07:46
13 mar 10:20
silly goose: Dzięki! mam jeszcze jedno pytanko jak liczę pochodną
i mam wyłączoną liczbę przed nawias jak tutaj: V(a)=
π12 * (L2 a − 2La2)
to liczę pochodną z tego co jest w nawiasie, a
π12 po prostu przepisuje
Zawsze mogę tak robić? chcę się upewnić
13 mar 11:05
13 mar 11:07
Qulka: lub tablice maturalne str 19 rozdział 17 wzór pierwszy
13 mar 11:09
silly goose: dziękuje
13 mar 11:14