optymalizacja
damn_ik: Obwód trójkąta równoramiennego jest równy L. Jakie długości powinny mieć boki tego trójkąta,
aby objętość bryły powstałej w wyniku obrotu wzdłuż podstawy była największa?
26 lut 00:39
Maciess: Jestes w stanie okreslic jaka figura powstanie po obrocie? Hint: rozważ obrót tylko połowy tego
trójkąta (podzielonego przez wysokosc opuszczoną na podstawe)
26 lut 00:47
Maciess:

0<a<L
| | a | | 1 | | L2−2La | | a | | 1 | | π | |
V(a)/2=πr2* |
| * |
| =π* |
| * |
| * |
| = |
| (L2a−2a2L) |
| | 2 | | 3 | | 4 | | 2 | | 3 | | 24 | |
V'(a)/2=0
L
2−4aL=0
Boki L/4,3L/8,3L/8
Z grubsza tak
26 lut 01:16
damn_ik: dobra, nie umiałem wpaść właśnie jak ten obwód uzależnić, reszta to już schematyczne, dzięki!
1 mar 18:09