Równanie trygonometryczne
12345: Rozwiąż równanie cos23x−sin2x=0
5 mar 15:12
5 mar 15:22
12345: Wow, co to za mądry wzór
5 mar 15:24
12345: Dzięki, teraz pójdzie na pewno.
5 mar 15:24
5 mar 15:27
12345: Ok thx. Chyba wolę ten drugi sposób.
5 mar 15:28
Adamm: drugie rozwiązanie lepsze
5 mar 15:30
Jerzy:
Co znaczy lepsze ?
5 mar 15:38
Eta:
Bardziej "smakuje"
5 mar 16:00
ICSP: Wystarczy powiedzieć, że nie generuje równania VI stopnia.
No i jest szybsze.
5 mar 16:17
Goblin: Powiedzmy ze wiem ile to jest cos(3x) ale zapomnialem wzoru a2−b2
wyprowadze ze wzoru cos(2x+x) =
cos3x=4cos3x−3cosx
Rownanie to moge zapisac tak
cos2(3x)+cos2x−1=0
(4cos3x−3cosx)2+cos2x−1=0
16cos6x−24cos4x+9cos2x+cos2x−1=0
16cos6x−24cos4x+10cos2x−1=0
8cos6x−12cos4x+5cos2x−1=0
cos2x=t i t∊<0,1>
8t3−12t2+5t−1=0
t=1 i jest jedynym rzeczywistym po sprawdzeniu
cos2x=1 stad cosx=1 x=0+2kπ ik∊C lub cosx=−1 x=π+2kπ
czy to rozwiazanie jest prawidlowe ?
5 mar 16:20
ICSP: Podstaw np x = 0 do oryginalnego równania i sprawdź.
5 mar 16:24
ICSP: Przy okazji widać dlaczego druga metoda jest lepsza.
5 mar 16:24
Goblin: Dobrze . Nie pomyslalem o tym zeby sprawdzic
5 mar 16:28
Adamm: to chyba miała być zaczepka bo mu wcześniej odpowiedziałem że w matematyce
nie zawsze szukamy najłatwiejszych rozwiązań
5 mar 17:04
Jerzy:
@
Adamm, to nie zaczepka

Unikaj sformułowań "mu" , bo to jest niegrzeczne.
5 mar 17:13
Adamm: ok
5 mar 17:14
Goblin: Jerzy dopoki ktos nie uzywa w stosunku do mnie slow uwazanych za obrazliwe to mnie to nie
przeszkadza
Ja staram sie z calego serca tez tego nie robic drugiemu uzytkownikowi tego forum i ogolnie .
Za chwile wroce do mojego postu gdzie pytalem o pierwiastki rownania kwadratowego
5 mar 17:21
Eta:
Zrobiłam porządek, by nie drażnić "wilka"
5 mar 17:23
Mila :
5 mar 17:38
Eta:
5 mar 17:45
Goblin: Nie czuje sie wcale ani drażniony ani obrażony
5 mar 18:20