algebra
Filip:
Znalezc rzut prostokatny punkty P=(1,9,1) na prosta
x=1+2t
y=2+t
z=2t
Zalezc wspolrzedne rzutu prostokatnego punktu P=(2,0,1) na plaszczyzne π:x+2y−1=0
25 sty 10:53
jfranek: W pierwszym pokombinuj z płaszczyzną przechodzącą przez punkt P
25 sty 11:08
Maciess:

Wybierz punkt z prostej (X). Odczytaj wektor kierunkowy prostej (v). Policz wektor XP. Zrzutuj
wektor XP na v (u'). Obraz twojego punktu P to X+u'
25 sty 11:11
25 sty 11:13
Maciess: W drugim. Weź wektor nornalny płaszczyzny. Prosta X=P+t*wektornormalny
Rozwiąża układ
25 sty 11:15
piotr: funkcja kwadratu odległości danej prostej od punktu P:
(1+2t−1)2+(2+t−9)2+(2t−1)2
osiąga min. dla t=1
⇒
P'(3, 3, 2)
25 sty 11:21
Filip:
Tak, pierwsze juz policzyłem i wyszło mi tak jak tobie
piotr
Maciess pokazesz jak zaczac chociaz? Jakos tego nie widze
25 sty 11:22
piotr: *funkcja kwadratu odległości punktu na danej prostej od punktu P:
25 sty 11:24
piotr:

Drugie zadanie sprowadza się do obliczenia na płaszczyźnie z=0:
odległość punktu (2, 0) od prostej x+2y−1=0
25 sty 11:45
piotr: a rzut:
z układu równań:
x+2y−1=0
y=2x−4
z=1
⇒
x = 9/5, y = −2/5, z=1
25 sty 12:01
Maciess: @Filip
Nie wiem czy dalej potrzebne ale wstawie
Wektor normalny plaszczyny N=(1,2,0)
Prosta prostopadla do tej plaszczyzny przechodząca przez punkt P ma rownanie
(x,y,z)=(2,0,1)+t(1,2,0)
Punkt przecięcia się tej prostej i twojej płaszczyzny to będzie rzut punktu P na tę
płaszczyznę. Dostajemy układ
| ⎧ | x=2+t | |
| ⎜ | y=2t | |
| ⎨ | z=1 | Wyliczamy z niego t podstawiając do ostatniego rownania
|
| ⎩ | x+2y−1=0 | |
| | 1 | |
t=− |
| Wstawiasz t do rownania parametrycznego prostej |
| | 5 | |
i otrzymujemy szukany rzut. Wynik wyszedl jak u kolegi wyżej.
25 sty 13:36
Mila:
1)
P=(1,9,1)
P'=(1+2t,2+t,2t)∊prostej − rzut punktu P na prostą
PP'→=[2t,t−7,2t−1]
k→=[2,1,2]−wektor kierunkowy prostej
PP'→⊥k→
[2t,t−7,2t−1] o [2,1,2]=0
t=1
P'=(3,3,2)
25 sty 15:54