Płaszczyzny, funkcje trzech zmiennych, geometria analityczna trzech zmiennych
Damian#UDM: | | x−3 | | y+1 | | z | |
1. Przez punkt wspólny prostej l: |
| = |
| = |
| i |
| | 2 | | 3 | | −1 | |
| | x−4 | | y+3 | |
płaszczyzny α: 5x−3y−z−14=0 poprowadź prostą równoległą do k: |
| = |
| = |
| | 4 | | 3 | |
2. Oblicz objętość bryły ograniczonej przez powierzchnie:
x+y=1, x−y=1, x=0, z=−2, x+y+z=3 .
3. Zbadaj wzajemne położenie płaszczyzn α: x+3y−2z−2=0 i β: x+y+2z=0 oraz płaszczyzny β i
| | x | | y−1 | | z−2 | |
prostej l: |
| = |
| = |
| . |
| | 0 | | −1 | | 3 | |
4. Oblicz objętość bryły ograniczonej przez powierzchnie:
x+y=1, x−y=−1, y=0, z=−3, x+y+z=2 .
Nie mam żadnego pojęcia o funkcjach trzech zmiennych, a chciałbym bardzo umieć rozwiązywać
takie zadania

Jeśli ktoś wie gdzie mogę znaleźć dostęp do materiałów na ich temat to byłoby
super!
Z góry dziękuje za każdą okazaną mi pomoc

O liczeniu objętości to tyle wiem, że warto
narysować to wszystko w układzie współrzędnych i wtedy powstanie jakaś bryła, np. walec ścięty
lub jakaś część walca czy stożek nieskończony.
17 wrz 18:59
Minato: Albo zainteresuj się Geometrią analityczną (autor: Franciszek Leja) lub analizą funkcji wielu
zmiennych np. (Rachunek różniczkowy i całkowy, G. M. Fichtenholz)
17 wrz 19:32
Mila:
1)
Punkt wspólny prostej l i płaszczyzny α
Parametryczne równanie prostej l:
l:
x=3+2t
y=−1+3t
z=−t, t∊R
2)
Podstawiamy do równania płaszczyznyα: 5x−3y−z−14=0
5*(3+2t)−3*(−1+3t)−(−t)−14=0
t=−2 ( sprawdź)
P=(3+2*(−2), −1+3*(−2), 2)⇔
P=(−1,−7,2) − szukany punkt wspólny
3)
k
→=[4,3,2] wektor kierunkowy prostej k
4) Równanie prostej równoległej do k i przechodzącej przez punkt P
m||k i P∊m
=====================
18 wrz 19:38
Mila:
Zadanie 3)
1) α: x+3y−2z−2=0
β: x+y+2z=0
Płaszczyzny nie są równoległe:
Płaszczyzny przecinają się:
2)
n
1→[1,3,−2]− wektor normalny pł. α
n
2→=[1,1,2]−wektor normalny pł. β
| | 1*1+3*1+(−2)*2 | | 0 | |
cos(n1,n2)= |
| = |
| =0 |
| | √12+32+(−2)2*√12+12+22 | | √14*√6 | |
Płaszczyzny są prostopadłe.
3)
x+3y−2z−2=0
x+y+2z=0
Przyjmuje z=t, t∊R
x+3y=2t+2
x+y=−2t
−−−−−−−−−−− odejmuję stronami
2y=4t+2
y=2t+1
x=−2t−(2t+1)= −4t−1
−−−−−−−−−−
Płaszczyzny przecinają się, a częścią wspólną jest prosta:
k:
x=−4t−1
y=2t+1
z=t , t∊R
4) Wzajemne położenie pł. β i prostej l sam spróbuj
18 wrz 20:34
jc: 3 płaszczyzny: x+y=1, x−y=−a, y=0 są prostopadłe do płaszczyzny z=−2.
Przecięcie daje trójkąt o wierzchołkach:
(0,1,−2), (1,0,−2), (−1,0,−2), środku (0,1/3,−2) i polu 1.
Przecięcie z płaszczyzną x+y+z=2 jest trójkątem o wierzchołkach:
(0,1,1), (1,0,1), (−1,0,3). Środek = (0, 1/3, 1/5).
Odległość pomiędzy środkami = 1/5+2=11/5.
Objętość bryły = 11/5.
18 wrz 20:42
jc: oczywiście: ... =−1 zamiast ...=a
18 wrz 20:43
Damian#UDM: O ludzie, ile informacji

Postaram się spróbować, dziękuję wam za pomoc!
18 wrz 22:14
Mila:
18 wrz 23:01
Damian#UDM: Zadanie:
| | x+3 | | y−1 | | x−2 | |
Przez punkt wspólny prostej |
| = |
| = |
| i płaszczyzny α, |
| | 1 | | 2 | | −1 | |
α: x + 2y +3z + 1 = 0 poprowadź prostą prostopadłą do α.
Mam pytanie do tego zadania

Obliczyłem cudem punkt wspólny jak
Mila wyżej i wyszedł mi P = (−4, −3, 3)
I nie wiem jak wyznaczyć prostą prostopadłą do płaszczyzny α

Proszę o pomoc, niekoniecznie rozwiązanie, lecz podpowiedzenie jak się za to zabrać!
25 wrz 15:03
Jerzy:
Wektorem kierunkowym szukanej prostej jest wektor normalny zadanej płaszczyzny, a prosta musi
przechodzić przez wyznaczony punkt
25 wrz 15:10
Mila:

Cześć Jerzy (już niebieski?)
25 wrz 15:38
Jerzy:
Witaj
Milu 
. Tak już odzyskał kolor
25 wrz 15:45
Mila:
Damian jeszcze raz licz wsp. punktu wspólnego, ja mam inny wynik.
Sprawdź, czy Twoje wsp. spełniają obydwa równania.
25 wrz 15:47
Damian#UDM: Tak, był błąd

Nieszczęsny minus zamiast +

Teraz punkt wyszedł mi P=(−6, − 5, 5)
25 wrz 17:05
Damian#UDM: Czy wektor normalny płaszczyzny to v=[1, 2, 3]?
25 wrz 17:21
Jerzy:
Tak.
25 wrz 17:33
Damian#UDM: O ludzie, nie myślałem, że to będzie takie proste

Bardzo dziękuję, spróbuję rozwiązać
25 wrz 17:36
Mila:
Punkt prawidłowy
25 wrz 18:02
Damian#UDM: Czy ta prosta i prostopadła do płaszczyzny α jest opisana równaniem
| | x+6 | | y+2 | | z−3 | |
K: |
| = |
| = |
| =0 |
| | 1 | | 2 | | 3 | |
?
25 wrz 21:02
Damian#UDM: Dziękuję
Milu
25 wrz 21:35
Jerzy:
Skup się.Twoja prosta przebija płaszcznę w punkcie: A (−6,−2,3)
25 wrz 21:48
Damian#UDM: Czyli jest źle?

No to nie mam pojęcia jak to zrobić.
Jedyne informacje na temat płaszczyzn jakie mam to te od was kochani
25 wrz 21:55
Jerzy:
No i podaruj sobie końcówkę .... = 0
25 wrz 21:56
Jerzy:
Wygoogluj :”równanie parametryczne prostej w R3”
25 wrz 21:58
Damian#UDM: Racja, to =0 przy prostej niepotrzebne
25 wrz 22:00
Damian#UDM: A dziękuję, dużo materiałów wyskoczyło

Postaram się ogarnąć
25 wrz 22:03
Mila:
P=(−6,−5,5)
Równanie prostej:
26 wrz 00:37
Damian#UDM: No tak, musiałem coś po prostu pomylić

Pomyliłem Punkt z wektorem

Dziękuję wam za pomoc!
26 wrz 15:11
Damian#UDM: Kiedy prosta jest równoległa do płaszczyzny?
26 wrz 15:44
Damian#UDM: Zadanie :
Przez punkt P=(−3, 4, 2) poprowadź prostą m równoległą do prostej l,
Oblicz odległość pomiędzy prostymi l i m.
Sprawdź czy prostą m jest równoległa do płaszczyzny π: x + 2y − 3z − 2 = 0.
26 wrz 15:44
Damian#UDM: | | x+3 | | y−4 | | z−2 | |
Prosta m : |
| = |
| = |
| |
| | −1 | | 1 | | −2 | |
Proste są równoległe, gdy mają taki sam wektor normalny
Czyli v=[−1, 1, − 2]
Odległość prostych pewnie da się ze wzoru policzyć

, a interesuje mnie kiedy prosta i
płaszczyzna są równoległe?
26 wrz 15:48
Jerzy:
Prosta jest równoległa do płaszczyzny,gdy jej wektor kierunkowy jest prostopadły do wektora
normalnego tej płaszczyzny.
26 wrz 16:24
Damian#UDM: A wektory są prostopadłe, gdy ich iloczyn skalarny jest równy 0

Spróbuję to zrobić!
26 wrz 17:48
Jerzy:
Tak.
26 wrz 17:51
Damian#UDM: Wektor płaszczyzny π w
π = [1,2,−3]
Wektor prostej m v
m = [−1,1,−2]
Vow= [−1,1,−2]o[1,2,−3]= (−1)*1+1*2+(−2)*(−3)=−1+2+6=7≠0
Zatem prosta m nie jest równoległa do płaszczyzny π
26 wrz 17:56
Jerzy: Nie jest.
26 wrz 18:46
Damian#UDM: Żeby obliczyć odległość prostej m od prostej l to muszę znaleźć płaszczyznę, która zawiera
prostą l.
Jak to zrobić? Proszę o pomoc! Myślę już nad tym kilka godzin i nie mam pojęcia jak
26 wrz 18:58
Jerzy:
Jedna z metod:
Rozpinamy równelogłościan na trzech wektorach ( dwa to wektory kierunkowe zadanych prostych,a
trzeci to wektor o końcach w dwóch dowolnych punktach tych prostych ). Liczymy jego objętość i
dzielimy ją, przez pole podstawy ( równoległobok rozpięty na wektorach kierunkowych tych
prostych).Otrzymana wartość,to wysokość tego równoległościanu, czyli odległość tych prostych.
26 wrz 19:54
Jerzy:
Oczywiście jeśli te proste leżą w jednej płaszczyźnie, to objętość wyniesie 0.
26 wrz 20:02
Damian#UDM: A jeśli proste są równoległe to oznacza, że leżą w jednej płaszczyźnie?
26 wrz 22:35
Damian#UDM: Z moich informacji wynika, że tak

P
l = (−4,−5,1)
P
m = (0,7,−4)
Wektor P
lP
m = [4,12,−5]
Wektor prostej m = wektor prostej l = [−1,1,2]
26 wrz 22:38
Damian#UDM: Zadanie :
Obliczyć odległość punktu P=(−3,4,2) od prostej l,
Z odległością nadal nie wiem jak to rozwiązać.
Proszę o pomoc
27 wrz 00:44
Des:

1) Znajdujesz dowolny punkt na prostej
l (niech to będzie pkt A)
2) Punkt A i wektor kierunkowy prostej
l pozwolą wyznaczyć płaszczyznę prostopadłą do
prostej
l
3) Znając punkt P i wektor kierunkowy prostej
l wyznaczasz prostą
k, która również
jest prostopadła do płaszczyzny
4) Mając prostą
k i płaszczyznę, rozwiązujesz układ równań, który da Ci punkt B
5) Odległość punktu P od prostej
l to nic innego jak długość wektora AB
→
27 wrz 02:42
Jerzy:
1) Równanie płaszczyzny prostopadłej do prostej i przechodzącej przez P
2) Punkt przebicia prostej i płaszczyzny (B)
3) Odegłość punktów P i B
27 wrz 10:36
Damian#UDM: Super, dziękuje wam za pomoc

Zrobiłem jak na razie sposobem Des:
1) Punkt A, A∊l dla x=1: A=(1, −4, −1)
2) Płaszczyzna α prostopadła do prostej l i przechodząca przez punkt A, α: −x+y−2x+3=0
| | x+3 | | y−4 | | z−2 | |
3) Prosta k||l i przechodząca przez punkt P, k: |
| = |
| = |
| |
| | −1 | | 1 | | −2 | |
4) Punkt B, B=(−1
13, 2
13, 5
13)
5) Odległość punktu P od prostej l, czyli długość wektora AB, wektor AB=[−2
13, 6
13,
6
13],
długość wektora AB =
√7713
27 wrz 11:53
Damian#UDM: W płaszczyźnie oczywiście zamiast −2x to −2z.
27 wrz 11:53
Jerzy:
A po co wprowadzać dodatkowy punkt A. Mamy już punkt P i on wystarczy do napisania równania
płaszczyny.
27 wrz 11:58
Damian#UDM: Już próbuję
Jerzy
27 wrz 12:07
Jerzy:
Co więcej,niepotrzebne jest wprowadzanie dodatkowych dwóch punktów.To tak jak gdyby jechać z
Warszawy do Zakopanego przez Gdańsk.
27 wrz 12:09
Damian#UDM: Punkt przebicia prostej l i płaszczyzny to jest ich punkt wspólny różny od P?
27 wrz 12:13
Jerzy:
Tak i pozostaje policzyć odległość tego punktu od punktu P i koniec zadania.
27 wrz 12:20
Damian#UDM: Sposobem Jerzy wyszło mi tak:
1) płaszczyzna β prostopadła do prostej l i przechodząca przez punkt P, β: −x+y−2z−3=0
2) Punkt B wspólny prostej l i płaszczyzny β, B=(0, −3, −3)
3) Wektor BP = [−3, 7, 5]
4) Długość wektora |BP| = √83
27 wrz 12:21
Damian#UDM: Super, dziękuje za pomoc

Widzę, że odległość sposobem Des to w przybliżeniu 9,25, a sposobem
Jerzy 9,11 , więc przypuszczam, że gdzieś mogłem popełnić błąd lub coś się nie zgadza

Tak czy siak dziękuje za pomoc, teraz już wiem o wiele więcej, cieszę się, że da się nauczyć
takich zagadnień bez uczęszczania na studia
27 wrz 12:26
jc: wektor kierunkowy prostej = v = (−1,1,−2)
punkt na prostej A = (3, −6, 3)
P = (−3,4,2)
P−A=(−6, 10, −1)
odl. = (pole równoległoboku)/(długość podstawy)
= |(P−A)xv|/|v| = √83
27 wrz 12:27
Damian#UDM: Zadanie:
Oblicz objętość zbioru ograniczonego powierzchniami
z = x2 + y2 , x = 0 , y = 0 , z = 0 , x + y = 2
A jak zabrać się za takie zadanie?
27 wrz 12:28
jc:

Rysunek powinien wyjaśnić wszystko.
27 wrz 12:30
Damian#UDM: jc rozumiem, działania na wektorach, dziękuję
27 wrz 12:31
jc: Obszar powyżej trójkąta i poniżej paraboloidy.
Liczysz całkę
∫02 dx ∫02−x (x2+y2) dy = ...
27 wrz 12:35
Damian#UDM: Wracając do postu 27 wrz 11:53, sposób Des jest również jak najbardziej poprawny. Zrobiłem błąd
przy obliczeniach parametru s, s∊R punktu B wspólnego prostej k i płaszczyzny α.
Bs = (−s−3, s+4, 2−2s), najpierw błędnie obliczyłem s=−53, a powinno wyjść s=−1 .
Wtedy punkt B=(−2, 3, 4), oraz wektor AB = [−3, 7, 5]
Zatem długość wektora |AB| = √9+49+25 = √83 .
Dziękuje wam za pomoc!
27 wrz 12:57
Jerzy:
Nikt nie twierdzi,że jest niepoprawny,ale niepotrzebnie rozbudowany.
27 wrz 13:53
Damian#UDM: Jasne, rozumiem o co chodzi, chciałem tylko siebie poprawić

Mam pytanie do zadania z 27 wrz 12:28
Jak narysować w układzie współrzędnych x, y, z obiekt −> z = x
2 + y
2 ?
Resztę równań udało mi się w nim umieścić, lecz niestety akurat tego nie potrafię
27 wrz 17:25
ICSP: jc podał Ci nazwę tej krzywy.
Wpisz w google i zobacz jak ona wygląda.
Rysowanie w 3D jest dużo trudniejsze niż w 2D
27 wrz 17:28
Damian#UDM: ICSP Znalazłem, dziękuje wam (
jc również) za pomoc

Wracając do postu
Mili z 18 wrz 20:34:
| | x | | y−1 | | z−2 | |
Wzajemne położenie płaszczyzny β: x+y+2z=0 i prostej l: |
| = |
| = |
| |
| | 0 | | −1 | | 3 | |
wektor kierunkowy płaszczyzny β, v
β = [1, 1, 2],
wektor kierunkowy prostej l, v
l = [0, −1, 3]
zatem prosta l nie jest prostopadła do płaszczyzny β.
v
β o v
l = [1, 1, 2] o [0, −1, 3] = 1*0 + 1*(−1) + 2*3 = 0 − 1 + 6 = 5 ≠ 0,
zatem prosta l nie jest równoległa do płaszczyzny β.
Z tego wynika, że prosta l ma dokładnie jeden punkt wspólny z płaszczyzną β.
Czy dobrze przeprowadziłem rozwiązanie zadania?
27 wrz 18:47
Damian#UDM: Zadanie 4. z 17 wrz 18:59
Oblicz objętość bryły ograniczonej powierzchniami:
x+y=1, x−y=−1. y=0, z=−3, x+y+z=2
Przeprowadzam takie samo rozumowanie jak
jc z 18 wrz 20:42
płaszczyzny x+y=1, x−y=−1, y=0, są prostopadłe do płaszczyzny z=−3.
Przecięcie tych płaszczyzn daje nam trójkąt o wierzchołkach w punktach:
A=(1, 0, −3), B=(−1,0,−3), C=(0, 1, −3), o środku w punkcie
S
ABC=(0,
13, −3), i polu równym 1.
Zauważyłem, że jeśli w punktach mam taką samą współrzędną
z, to mogę pole trójkąta
policzyć ze wzoru z tablic matematycznych na pole trójkąta o wierzchołkach w punktach A=(x
A,
y
A), B=(x
B, y
B) oraz C=(x
C, y
C)

Mogę tak zrobić, ponieważ, te trzy punkty A, B, C należą do jednej płaszczyzny z=−3.
Przeprowadzam dalej takie samo rozumowanie:
Przecięcie płaszczyzn x+y=1, x−y=−1, y=0 z płaszczyzną x+y+z=2 daje trójkąt o wierzchołkach w
punktach:
D=(1, 0, 1), E=(−1, 0, 3), F=(0, 1, 1), o środku w punkcie
S
DEF=(0,
13,
53), czy ten środek trójkąta jest jego
środkiem ciężkości ?
Z drugiej strony, jeśli tutaj policzę pole trójkąta DEF z tego samego wzoru to również jest one
równe 1, lecz współrzędna z tylko w dwóch punktach jest taka sama(równa 1), natomiast w
punkcie E jest równa 3. Zatem nie wiem czy mogę tak robić, czy jednak są przypadki, kiedy mogę
tak postąpić.
Środki trójkątów mają takie same współrzędne x i y, różnią się tylko współrzędne
z i z
ich sumy obliczam wysokość mojej bryły: z
SABC + z
SDEF =
53 + 3 =
143 =
4
23.
Czy powstała bryła to graniastosłup prosty o podstawie trójkąta?
Objętość liczę ze wzoru V = P
p * H, gdzie P
p − pole podstawy danej bryły, a H − wysokość
danej bryły, zatem
V = 1*
143 = 4
23
27 wrz 19:41
Damian#UDM: Dzień dobry wszystkim

Potrzebuję waszej pomocy w rozwiązaniu poniższych zadań!
1. Wyznacz odległości L
1 i L
2 nie korzystając z gotowego wzoru na odległość od prostej.
Sporządź czytelny rysunek prezentujący faktyczny przebieg prostych oraz rozwiązanie
L
1 : y = 12x − 11
2. Wyznacz odległość punktu A = (8,7,9) od prostej L
3 . Podczas rozwiązania nie należy
korzystać z gotowych wzorów na odległość punktów od prostej czy punktu od płaszczyzny.
Sporządź szkic prezentujący sposób rozwiązania.
| | ⎧ | x=5−2t | |
| L3 : | ⎨ | y=6+6t |
|
| | ⎩ | z=5+0t | |
3. Wyznacz równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkty B=(2,2,1), C=(7,5,0) oraz
równoległej do prostej L
4 . Sporządź szkic prezentujący sposób rozwiązania.
| | x−5 | | y−6 | | z−6 | |
L4 : |
| = |
| = |
| |
| | 6 | | 5 | | 6 | |
Sprawdzałem i zadania są dobrze przepisane

Z góry dziękuję za każdą okazaną mi pomoc!
28 sty 15:19