pomocy
kjk: 1. Napisać równanie parametryczne płaszczyzny:
a) przechodzącej przez punkt P(1,−1,3) i równoległej do wektorów a=[1,1,0] i b[0,1,1].
b) przechodzącej przez punkt P(2,1,−3) i prostopadłej do płaszczyzn α: x+y=0 i β: y−z=0
2. Napisać równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt P0(1,2,3) i prostopadłej do
płaszczyzny α: 3x−y+2z+11=0 i równoległej do osi OX.
20 lis 17:32
kjk: pomoże ktoś

?
20 lis 19:43
AS: Zad 1 a)
Punkt P(xo,yo,zo) , wektory a = [ax,ay,az] , b = [bx,by,bz]
Równanie parametryczne płaszczyzny ma postać
x = xo + ax*t + bx*s
y = yo + ay*t + by*s
z = zo + az*t + bz*s gdzie t,s ∊ R
Równanie normalne znajduje się z układu równań
A*xo + B*yo + C*zo + 1 = 0 bo punkt ma spełniać równanie płaszczyzny
A*ax + B*ay + C*az = 0 z warunku prostopadłości
A*bx + B*by + C*bz = 0
Wynik: x − y + z − 5 = 0
21 lis 09:56
AS: Zad 1 b)
Punkt P(xo,yo,zo)
Płaszczyzny: A1*x + B1*y + C1*z + D1 = 0 ; A2*x + B2*y + C2*z + D2 = 0
Równanie szukanej płaszczyzny
| B1 C1| * (x − xo) + | C1 A1 | * (y − yo) + | A1 B1| * (z − zo) = 0
| B2 C2| | C2 A2 | | A2 B2|
Po podstawieniu i wyliczeniu wynik następujący
x − y − z − 4 = 0
21 lis 10:16
AS: Zad 2
Równanie ogólne płaszczyzny: A*x + B*y + C*z + 1 = 0
W przypadku ,gdy A = 0 płaszczyzna staje się równoległa do osi OX.
Równanie w naszym zadaniu przybiera postać B*y + C*z + 1 = 0
Ponieważ punkt P(1,2,3) ma leżeć na płaszczyźnie,więc musi je spełniać
2*B + 3*C + 1 = 0
−B + 2*C = 0 z warunku prostopadłości do płaszczyzny danej
Rozwiązaniem tego układu równań są liczby: B = −2/7 , C = −1/7
Stąd szukane równanie płaszczyzny: 2*y + z − 7 = 0
21 lis 10:28
studia: AS, proszę spróbuj mi pomóc... pozostałym mogę pomóc ja, zerknij na zadanie dodane przez
"studia niematematyczne"
21 lis 10:34
kjk: dzięki wielkie
21 lis 11:05