Calka Metoda Granic
PatKat: Oblicz całke, stosujac rozklad na ulamki proste metoda granic.
PatKat: Witam. mam do zrobienia całkę
((2x−1)(5x+2)(x−3)) : (x+1) (x−1)
Lecz musze zastosowac metode granic do rozkladu na czynniki proste. O co chodzi w tej metodzie
poniewaz nie moge jej znalezc nigdziena internecie.
Czy to chodzi po prostu o to zze majac
10x3 − 31x2 −5x+6 / x2−1 Mam wyjac x2 przed nawias w liczniku i mianowniku i go skrocic
?
17 sty 14:32
17 sty 15:36
VII: Metoda granic przy rozkladzie na ulamki proste to mysle ze jakies nieporozumienie
17 sty 15:36
patkat: Miła. Właśnie to zadanie według profesora jest metoda nie taka jaka chciał.
17 sty 17:39
patkat: „ W zadaniu była prośba liczyć współczynnik rozkładów na ułamki proste stosując metodę granic
„
17 sty 17:41
patkat: To cytat z jego wiadomości zwrotnej
17 sty 17:41
17 sty 18:26
patkat: Średnio podał o co mu chodziło ..
17 sty 18:37
17 sty 18:44
PatKat: Znalazlem cos takiego Podczas wykladu i nw czyu dokladnie o to mu chodzilo i czy to jest sposob
ktory on oczekuje
17 sty 18:44
17 sty 18:51
PatKat: Ale po prostu czuje sie zagubiony bo na wykladzie z innym profesorem robimy tak jak Mila
Zrobilas
W linku powyzej, A ten Profesor oczekuje inny sposob.
17 sty 18:51
Mila:
Już analizuję.
17 sty 19:09
Mila:
Właśnie w pierwszym linku podałam ten sposób , tylko inaczej zapisany.
| | (2x−1)(5x+2)(x−3)) | |
∫f(x) dx=∫ |
| dx |
| | (x+1) (x−1) | |
1) St. W(x) licznika> st. P(x) mianownika
Wykonujemy dzielenie: ( w linku masz podane dzielenie)
| | 11x−25 | |
(10x3 − 31x2 −5x+6 ) : ( x2−1)=10x−31+ |
| |
| | (x−1)*(x+1) | |
| | 11x−25 | |
∫f(x) dx =∫(10x−31) dx+∫ |
| dx |
| | (x−1)*(x+1) | |
2) Rozkład na ułamki proste:
| 11x−25 | | A | | B | |
| = |
| + |
| |
| (x−1)*(x+1) | | x−1 | | x+1 | |
| | 11x−25 | | 11−25 | |
a) |
| | x=1 to A= |
| ⇔A=−7 |
| | x+1 | | 1+1 | |
| | 11x−25 | | −11−25 | |
b ) |
| | x=−1 to B= |
| ⇔B=18= |
| | x−1 | | (−1−1) | |
Teraz kończ całkę
| | 1 | | 1 | |
∫f(x) dx =∫(10x−31) dx−7∫ |
| dx+18∫ |
| dx=... |
| | x−1 | | x+1 | |
17 sty 20:46
PatKat: Mam pytanko. Skad wiadomo ze x=1 To fioletowe ?
17 sty 20:53
Mila:
Tak, zerujesz wyrażenie występujące pod A, a w funkcji:
| 11x−25 | |
| || już nie masz w mianowniku (x−1) |
| x+1 | |
Poczytaj notatkę. Tam masz pokazane co się zeruje.
W moim sposobie to widać.
Nie możesz podstawić w (a) x=−1 bo mianownik się wyzeruje
17 sty 22:33
patkat: Jesteś wielka ! Dziękuje !
17 sty 22:42