16 sty 15:56
Filip:
W czym problem? Nie ma tu nic trudnego, jedynie żmudne obliczenia
16 sty 16:36
Johny: A tam nie powinno być w pierwszej linijce 10x³−31x²−5x+6?
16 sty 19:07
Mila:
Oczywiście, że powinno być

Coś źle przepisałam na kartkę i poszło!
Potrafisz zrobić, czy mam liczyć?
16 sty 23:47
Mila:
f
1(x): Przekształcamy funkcję:
1) (2x−1)*(5x+2)(x−3) =(10x
2+4x−5x−2)*(x−3)=(10x
2−x−2)(x−3)=
=10x
3−x
2−2x−30x
2+3x+6=
=10x
3−31x
2+x+6
2)
(10x
3−31x
2+x+6):(x
2−1)=10x−31
−(10x
3−10x)
==========
−31x
2+11x+6
−(−31x
2+31)
=================
11x−25 reszta
| | 11x−25 | |
f1(x)=10x−31+ |
| |
| | (x−1)*(x+1) | |
3)
Ułamki proste:
| 11x−25 | | A | | B | |
| = |
| + |
| |
| (x−1)*(x+1) | | x−1 | | x+1 | |
11x−25=A*(x+1)+B*(x−1)
1) x=0
L=−25, P=A−B⇔A−B=−25
2)x=1
L=−14, P=2A+B*0⇔2A=−14, A=−7
−7−B=−25
B=18
4) całka
| | 1 | | 1 | |
∫f1(x) dx=∫(10x−31) dx−7∫ |
| dx+18 ∫ |
| = |
| | x−1 | | x+1 | |
=5x
2−31x−7ln|x−1|+18ln|x+1|+C
W drugim zadaniu napisz osobno licznik i mianownik , bo nie mogę odczytać.
17 sty 00:12
Greg G: (3x−1)(x2−5x+6)/
(x−8)(2x+1)(3x−5)
17 sty 18:24
Mila:
Potrzebna pomoc?
| | (3x−1)(x2−5x+6) | |
f(x)= |
| |
| | (x−8)(2x+1)(3x−5) | |
Wymnóż w liczniku i podaj swój wynik.
Już rozwiązuję na brudno
17 sty 18:42
Greg G: Niestety nie potrafię tego zrobić
17 sty 19:25
Mila:
Poczekaj, bo rozwiązuję teraz dla Pat, zrobimy razem po 20.
Masz jakieś wymagania od profesora?
17 sty 19:28
Greg G: Nie
17 sty 19:31
Mila:
No pech , coś nacisnęłam i wszystko mi uciekło.
Musisz uzbroić się w cierpliwość
17 sty 21:30
Mila:
| | (3x−1)(x2−5x+6) | |
∫f(x) dx=∫ |
| dx |
| | (x−8)(2x+1)(3x−5) | |
1)
Wykonuję dzielenie, aby obniżyć stopień wielomianu w liczniku
(3x
3−16x
2+23x−6): (6x
3−55x
2+51x+40)=
| | (23/2)x2−(5/2)x−26) | |
=(1/2)+ |
| |
| | (6x3−55x2+51x+40) | |
2)
Rozkład na ułamki proste:
| | A | | B | | C | |
| = |
| + |
| + |
| = |
| (x−8)(2x+1)(3x−5) | | x−8 | | 2x+1 | | 3x−5 | |
| | A*(2x+1)(3x−5)+B*(x−8)*(3x−5)+C*((x−8)*(2x+1) | |
= |
| ⇔ |
| | (x−8)(2x+1)(3x−5) | |
| 23 | | 5 | |
| x2− |
| x−26=A*(2x+1)(3x−5)+B*(x−8)*(3x−5)+C*((x−8)*(2x+1) |
| 2 | | 2 | |
a) x=8
L=690: P=A*17*19+B*0+C*0=323A⇔ 323A=690
| | 175 | | 1 | | −3 | | −17 | | −13 | | 221 | |
L=−5 |
| : P=A*0+B*(− |
| −8)*( |
| −5)+C*0=B* |
| * |
| =B* |
| |
| | 8 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
3)
| | −175 | | 4 | | 175 | |
B= |
| * |
| =− |
| |
| | 8 | | 221 | | 442 | |
| | 16 | | 5 | | 5 | | 19 | | 13 | | −247 | |
L= |
| : P=C*( |
| −8)*(2* |
| +1)=− |
| * |
| *C= |
| *C |
| | 9 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 9 | |
| | 690 | | 1 | | 175 | | 1 | | 16 | | 1 | |
∫f(x) dx=∫U{12}x dx+ |
| ∫ |
| − |
| ∫ |
| − |
| ∫ |
| = |
| | 323 | | x−8 | | 442 | | 2x+1 | | 247 | | 3x−5 | |
| | 690 | | 175 | | 16 | |
=U{1}2}x+ |
| ln|x−8|− |
| ln|2x+1|− |
| ln|3x−5|+C |
| | 323 | | 884 | | 741 | |
===========================================
Sprawdzaj rachunki
17 sty 22:18
Mila:
Powinno być: ( 2 ostatnie linijki)
∫f(x) dx=
| | 1 | | 690 | | 1 | | 175 | | 1 | | 16 | | 1 | |
=∫ |
| x dx+ |
| ∫ |
| dx− |
| ∫ |
| dx− |
| ∫ |
| dx= |
| | 2 | | 323 | | x−8 | | 442 | | 2x+1 | | 247 | | 3x−5 | |
| | 1 | | 690 | | 175 | | 16 | |
= |
| x+ |
| ln|x−8|− |
| ln|2x+1|− |
| ln|3x−5|+C |
| | 2 | | 323 | | 884 | | 741 | |
===========================================
17 sty 22:21
Mila:
II sposób
Rozkład na ułamki proste:
| | A | | B | | C | |
| = |
| + |
| + |
| |
| (x−8)(2x+1)(3x−5) | | x−8 | | 2x+1 | | 3x−5 | |
1)
| | 23*32−20−26 | | 690 | |
= |
| = |
| |
| | 17*19 | | 323 | |
2)
| | | 23 | | 5 | | 5 | | 5 | |
| *( |
| )2− |
| * |
| −26 | | 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
| |
C= |
| = |
| | | |
itd
Jeżeli nie ma ułamków to szybko leci
17 sty 23:17