Ułamki proste
VII: Dzień dobry
Całkowanie ulamka o skomplikowanym mianowniku można sobie ułatwić przez rozklad tego ułamka ,na
sumę ułamków o mianownikach prostszych
na przyklad
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| ( |
| − |
| ) |
| x2−a2 | | (x−a)(x+a) | | 2a | | x−a | | x+a | |
Proszę napisać jak dojść do tego ostatniego zapisu ?
Dziękuje .
17 sty 15:49
ICSP: | 1 | | A | | B | |
| = |
| + |
| |
| (x−a)(x+a) | | x−a | | x−a | |
Sprowadź prawą stronę do wspólnego mianownika.
Porównaj liczniki i wyznacz stałe A i B
17 sty 16:06
VII: Dobrze . Zrobię tak.
17 sty 16:08
Mila:
a>0
| 1 | | A | | B | |
| = |
| + |
| |
| (x−a)*(x+a) | | x−a | | x+a | |
| 1 | | A*(x+a)+B*(x−a) | |
| = |
| |
| (x−a)*(x+a) | | (x−a)*(x+a) | |
I sposób
1=A*(x+a)+B*(x−a) ⇔1=Ax+a*A+B*x−a*B porządkujemy prawą stronę
1=x*(A+B)+a*A−a*B
A+B=0
a*A−a*B=1⇔a*(A−B)=1 i A=−B
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| * |
| − |
| * |
| = |
| (x−a)*(x+a) | | 2a | | x−a | | 2a | | x+a | |
17 sty 16:14
VII: Dziękuje Milu
Coś mi się działo z komputerem
17 sty 17:14
Mila:
17 sty 17:15