z tw sin i cos
zadanko: W trójkącie równoramiennym ABC o ramionach AC i BC środkowa AS ma długość 5, a kąt ACB = 120.
oblicz długość promienia okręgu opisanego na trójkącie ABC
odp = 10√77
22 lis 14:34
22 lis 14:37
22 lis 14:38
zadanko: Oczywiście, za wszystkie rozwiązania serdecznie dziękuję
22 lis 14:40
Eta:

Z trójkąta "ekierkowego" o katach 30
o,60
o,90
o
|AB|=2
√3 , |AC|=|BC|=2a |CD|=h=a
z tw. sinusów w ABC
Z tw. cosinusów w ΔACS
| | 5√7 | |
52= 4a2+a2+2*2a*a*cos60o ⇒ ............ a= |
| |
| | 7 | |
===========
22 lis 15:37
zadanko: Dziękuję
22 lis 15:42
Eta:
22 lis 15:50