z tw. sin i cos
zadanko: Trójkąt, którego dwa boki mają długość 3 i 2, wpisano w okrąg o promieniu 6. Oblicz długość
trzeciego boku trójkąta.
odp: √25−5√212 lub √25+5√212
21 lis 22:56
a7:

z tw. sinusów
a/sinα=2R
a=2*6*sinα
z tw. cosinusów
a
2=3
3+2
2−2*2*3cosα
144sin
2α=13−12cosα
144(1−cos
2α)=13−12cosα
144cos
2α−12cosα−131=0
cosα=t ∧ t∊(−1,1)
144t
2−12t−131=0
Δ=75600=25*144*21
√Δ=60
√21
a
2=13−12cosα
| 1±5√21 | | 1±5√21 | | 26−1±5√21 | |
a2=13−12* |
| =13− |
| = |
| |
| 24 | | 2 | | 2 | |
==============
22 lis 00:14
Eta:
| abc | | c | | c2 | |
P= |
| ⇒P= |
| to P2= |
| |
| 4R | | 4 | | 16 | |
ze wzoru Herona
| 5+c | | 5−c | | c+1 | | c−1 | | (25−c2)(c2−1) | |
P2= |
| * |
| * |
| * |
| = |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 16 | |
Porównując pola otrzymamy:
c
4−25c
2+25=0 Δ = 525 ,
√Δ=5
√21
| 25+5√21 | | 25−5√21 | |
c2= |
| lub c2= |
| |
| 2 | | 2 | |
c>0
| 25+5√21 | | 25−5√25 | |
Odp: c= √ |
| lub c=√ |
| |
| 2 | | 2 | |
===============================
22 lis 02:16
Eta:
Oczywiście dla : a=2, b=3, R=6
22 lis 02:22
.-.:
c− szukany bok
2+3>c
c<5
2+c>3, c>1
1<c<5
22 lis 15:26
Eta:
Dokładnie

c∊(1,5)
22 lis 15:39