z tw. sin i cos
zadanko: W czworokącie ABCD, gdzie |AB| = |BC| = 27, |CD| = 26, |DA|=24. Dwusieczna kąta BAD zawarta
jest w prostej AC. Oblicz długość przekątnej AC.
21 lis 22:09
Eta:
|AC|=30
21 lis 22:47
zadanko: Wynik znam, potrzebuję sposoby rozwiązania
21 lis 22:50
Eta:
| | d | |
ΔABC równoramienny i d=27*cosα ⇒ cosα= |
| |
| | 27 | |
W ΔADC z tw. cosinusów
| | 4d2+242−262 | |
cosα= |
| |
| | 2*2d*24 | |
3d
2=25*27
d=15
|AC|=2d=30
==========
21 lis 23:02
Mila:

Z tw. cosinusów w ΔBAC:
27
2=p
2+27
2−2*27*p*cosα⇔0=p
2−54p*cosα, p>0
W ΔDAC:
p=30 lub p=−30∉D
21 lis 23:06