19 lis 23:00
20 lis 01:44
anonim123: A jak dojść do tego przekształcenia ln[1+1/n]n
20 lis 10:05
Jerzy:
| | n + 1 | | n | | 1 | | 1 | |
Bardzo prosto: .... = n*[ln |
| ] = n*[ln( |
| + |
| ) = n*ln( 1 + |
| ) |
| | n | | n | | n | | n | |
20 lis 10:12
20 lis 10:12
Jerzy:
@7, popraw pierwszą linijkę
20 lis 10:17
anonim123: A pozostałe przykłady? już nie mam czasu ich robić.
20 lis 10:18
Jerzy:
| | a | |
Nie "odejmujemy logarytmy", tylko korzystamy ze wzoru: lna − lnb = ln |
| |
| | b | |
20 lis 10:18
a7: aby odjąć logarytmy korzystamy z wzoru , nie rozumiem, nie widzę błędu

20 lis 10:32
Jerzy:
Wykorzystujemy wzór na różnicę logarytmów o tej samej podstawie.
20 lis 10:33
a7: dalej nie jasno się wypowiadasz, odejmujemy logarytmy jest, moim zdaniem, poprawnie
powiedziane...
20 lis 10:39
anonim123: A co z pozostałymi przykładami?
20 lis 11:17
a7: a są odpowiedzi czy tylko polecenie, żeby policzyć granice tych ciągów?
20 lis 11:21
20 lis 11:33
20 lis 11:35
a7: niestety nie umiem zrobić,
20 lis 11:35
anonim123: tylko polecenie
20 lis 11:39
anonim123: Może ktoś inny umie?
20 lis 11:40
anonim123: o 15:00 mam kolokwium i nie wiem jak rozwiązać te zadania
20 lis 11:58
getin:
kojarzysz twierdzenie o 3 ciągach ?
20 lis 12:03
a7: 2.83
korzystamy z tego, że lim
n→∞ (1+1/n)
n=e
| | ln(1+3/n) | |
limn→∞ |
| =limn→∞ n*ln(1+3/n)=limn→∞ [ln(1+3/n)n/3)]3= |
| | 1/n | |
=lim
n→∞ lne
3=3
20 lis 12:11
anonim123: getin tak
20 lis 12:13
anonim123: A 2.80 i 2.81?
20 lis 12:21
getin:
to w 2.80 i 2.81 skorzystać warto z tego twierdzenia
2.80
biorąc pod uwagę pierwszą część tego ciągu, czyli
| | n | |
(sin n!) * |
| to robisz np. tak: |
| | n2+1 | |
−1 ≤ (sin n!) ≤ 1
zatem
| | n | | n | | n | |
−1 * |
| ≤ (sin n!) * |
| ≤ 1 * |
| |
| | n2+1 | | n2+1 | | n2+1 | |
ponieważ
| | n | |
to lim (sin n!) * |
| = 0 |
| | n2+1 | |
więc liczysz granicę tego drugiego:
| | 2n | | n | | 2n2 | | 2 | |
lim |
| * |
| = lim |
| = − |
| |
| | 3n+1 | | 1−3n | | 1−9n2 | | 9 | |
20 lis 12:22
Jerzy:
12:11 , to jest źle rozwiązanie.
| | 3 | |
... = limn→∞(1 + |
| )n = e3 |
| | n | |
20 lis 12:23
a7: @Jerzy tam jest jeszcze ln i wszystko się zgadza, tym razem się mylisz...
20 lis 12:26
Jerzy:
Masz rację, nie zauważyłem tego logarytmu , sorry ...
20 lis 12:29
Jerzy:
| | 3 | |
Niemniej jednak lim(1 + |
| )n/3 ≠ e3 |
| | n | |
20 lis 12:36
Jerzy:
| | 3 | |
Krótko: .... = limn→∞ln(1 + |
| )n = limn→∞lne3 = 3 |
| | n | |
20 lis 12:38
anonim123: Jerzy to ile się równa?
20 lis 12:38
Jerzy:
Masz wyżej rozwiązanie.
20 lis 12:39
anonim123: getin od tego momentu nie rozumiem włącznie więc liczysz granicę tego drugiego:
20 lis 12:39
anonim123: Jerzy dzięki
20 lis 12:40
anonim123: getin już rozumiem
20 lis 12:41
anonim123: A 2.81?
20 lis 12:41
anonim123: Nie wiem jak wykonać 2.81
20 lis 13:58
Mila:
2.81
| | 2n | | n+1 | | n | | n*(−1)n | | 1 | |
limn→∞ |
| *cos( |
| − |
| * |
| =0+ |
| *0=0 |
| | 2n2−1 | | 2n−1 | | 1−2n | | n2+1 | | 2 | |
| | 2n | | n+1 | |
1) |
| →0 natomiast ciąg an=cos( |
| ) jest ograniczony, to |
| | 2n2−1 | | 2n−1 | |
| | 2n | | n+1 | |
ciąg : |
| *cos( |
| )→0 |
| | 2n2−1 | | 2n−1 | |
2)
| | n | | n*(−1)n | | 1 | |
bn= |
| * |
| →− |
| *0=0 |
| | 1−2n | | n2+1 | | 2 | |
| n | |
| →0 a ciąg (−1)n− ciąg ograniczony |
| n2+1 | |
20 lis 17:16
Mila:
21 lis 17:10
ABC:
nie zaliczyła kolosa pewnie
21 lis 17:10
anonim123: Dzięki
21 lis 17:11
anonim123: Wydaje mi się, że zaliczyłam, ale czekam na odpowiedzi do niektórych zadań
21 lis 17:12
anonim123: Dziękuję za pomoc kolokwium zaliczone na 3+
9 gru 18:48
ABC:
9 gru 18:53
6latek: Kiedy napisalem opuszczamy wartosc bezwzledna to PW odpisal ze jego pan profesoe
mowil ze opuszczac to mozna ale spodenki
Ale i tak nie wiem dalej jak to prawidlowo napisac
9 gru 19:32