lim
jaros: Następujący problem: a
n = n(ln(n + 1) − ln n)
Symbolab uzyskuje rozwiązanie metodą de' hospitala. Czy da się tu użyć jakiejś innej metody?
n−>
∞
17 lis 23:26
ICSP: | | 1 | |
an = n(ln(n+1) − ln(n)) = ln[1 + |
| ]n → ln(e) |
| | n | |
17 lis 23:30
jaros: Aaaaaaaa, dobrze rozumiem dziękuje pienię, i to zostawić w wyniku?
17 lis 23:32
ICSP: możesz to sobie zamienić na 1.
17 lis 23:32
jaros: A gdybym mógł jeszcze prosić, to jak poradzić sobie z czymś takim:
17 lis 23:36
17 lis 23:42
jaros: ale w tym przypadku licznik nie jest podniesiony do "n"
17 lis 23:46
ICSP: to jest prawie identyczny przykład.
Tylko autor próbuje Ciebie zmylić podwójnym ułamkiem.
17 lis 23:53
jaros: | | 3 | |
A dobrze rozumiem, bo tam by było po przekształceniu n(ln(1 + |
| ) i reszta jak przykład |
| | n | |
wyżej
17 lis 23:55
jaros: Dziękuje pięknie
17 lis 23:55
ICSP: dokładnie tak
17 lis 23:55
jaros: | | 8log2n | |
A z czymś takim? an = |
| ? |
| | 2n | |
17 lis 23:56
ABC:
8=23
17 lis 23:57
ABC:
| | n3 | |
dojdziesz do |
| nieśmiertelna granica z pierwszego semestru studiów  |
| | 2n | |
17 lis 23:59
jaros: Czyli 0? bo nieskończoność przez nieskończoność
18 lis 00:02
ABC: 0 dlatego że funkcja wykładnicza rośnie szybciej niż dowolny wielomian
pokazanie tego na piechotę bez Hospitala jest nieco uciążliwe
18 lis 00:05
jaros: A czy w takim przykładzie
P{2n3 − 3n2 + 15} bo tutaj chyba twierdzenie o 3 ciągach sie nie nada
18 lis 00:26
jaros: to jest pierwiastek o stopniu "n"
18 lis 00:31
jaros: @ICPS pomógł by Pan tutaj jeszcze?
18 lis 00:36
ICSP: Dla n > 2
1 ≤ an ≤ n√n3 + n3
lim an = 1
18 lis 00:52
jaros: Dobrze rozumiem

a jescze
| | n2 +1 | |
an = arctan( |
| ?  |
| | n | |
18 lis 01:03
ICSP: | | n2 + 1 | |
a do czego dąży |
| ? |
| | n | |
18 lis 09:33
jaros: do nieskończoności
18 lis 13:38
ICSP: i do czego dąży arctg(x) jeśli x → ∞
18 lis 13:39
jaros: czyli dla którego X funkcja przyjmuje wartość nieskończoność?
18 lis 13:58
jaros: Znaczy nie wiem nie mam pojęciom, głupotę napisałem
18 lis 13:59
ICSP: nieskończoność to nie wartość a symbol
Do jakiej liczby zbliżają się wartości funkcji f(x) = arctg(x)
jeśli x → ∞
18 lis 14:00
jaros: Jeżeli x ma być nieskończone to funkcja przyjmie wartości od <0;π>
18 lis 14:00
ICSP: widzę, że bardziej skupiasz się na funkcji niż na samej granicy.
Przeniosę pytanie na ciągi:
ile wynosi lim arctg(n)
18 lis 14:04
jaros: ∞?
18 lis 14:05
jaros: Lub 0
18 lis 14:06
jaros: Niestety nie wiem jak to pokazać
18 lis 14:06
ICSP: wiesz w ogóle co to jest arctg(n) oraz jak wygląda jego wykres?
18 lis 14:06
jaros: Nie wiem niestety
18 lis 14:07
ICSP: no to zacznij od poczytania o funkcjach cyklometrycznych a dopiero potem rób przykłady w
których one występują.
18 lis 14:10
jaros: A to można zrobić z tw o 3 ciągach?
18 lis 14:28
jaros: | | π | | n2 + 1 | |
lim − |
| < lim arctag( |
| ) < lim U{π}{2 |
| | 2 | | n | |
18 lis 14:29
jc:

h = tg a
a = arctg h
Jak zmienia się kąt a, jak zwiększasz h do nieskończoności?
18 lis 14:38
jaros: | | π | |
kąt a będzie dążył do |
| |
| | 2 | |
18 lis 16:14
jc: Tak.
18 lis 16:25