Jak używać wektorów? Wykazywanie.
Szukacz: Cześć, czy mógłby mi ktoś wyjasśnićnastępujące zadania:
1.
Dane są punkty: A(0,−3), B(4,−1), C(5,3), D(−3,−1).
Korzystając z własności wektorów wykaż, że czworokąt ABCD jest trapezem.
2.
Wykres funkcji f(x)=−2x2 przesunięto równolegle o wektor v = [1,4] i otrzymano wykres funkcji
g.
Wykaż, że g(x)= −2x2 + 4x + 2.
30 paź 20:13
wredulus_pospolitus:
Sprawdź czy wektor AB jest równoległy do CD (ewentualnie AD równoległy do BC)
30 paź 20:14
wredulus_pospolitus: A żeby to zrobić to:
a) czy wiesz jak stworzyć wektor mając współrzędne dwóch punktów?
b) kiedy dwa wektory są równoległe
30 paź 20:15
wredulus_pospolitus:
2.
g(x) = −2x2 + 4x + 2 = −2x2 + 4x − 2 + 4 = −2(x2 − 2x + 1) + 4 = −2(x−1)2 + 4
30 paź 20:16
30 paź 20:25
Mila:
f(x)=−2x2
v=[1,4]
h(x)=f(x−1)+4 − wzór funkcji po przesunięciu o wektor [1,4]
h(x)=−2*(x−1)2+4
h(x)=−2*(x2−2x+1)+4= −2x2+4x+2=g(x)
30 paź 20:42
30 paź 20:50
a7: zły link wkleiłam, sorki,
30 paź 20:54
a7:

robimy rysunek pomocniczy i sprawdzamy czy wektory AB
→ i DC
→ są równoległe
wektor AB=a
→=[x
B−x
A, y
B−y
A]=[4−0, −1−(−3)]=[4,2] jego długość to |a
→|=
√20=2
√5
wektor DC=b
→=[5−(−3), 3−(−1)]=[8,4] jego długość to |b
→|=
√80=4
√5
sprawdzamy kąt między wektorami licząc liczy skalarny i wstawiając do wzoru na kąt między
wektorami
https://matematykaszkolna.pl/strona/1630.html
a
→ob
→=4*8+2*4=40
| | 40 | |
cosα= |
| =1 a więc są to wektory równoległe. |
| | 40 | |
30 paź 21:12
Mila:
wektory:
[4,2],
[8,4] są równoległe ponieważ :
albo tak:
4*4−8*2=0
30 paź 21:33
a7: ale skąd to bierzemy ten jakby wzór?
30 paź 21:37
a7: to mój sposób jest niepotrzebnie naokoło
30 paź 21:38
Szukacz: Ok, dzięki! Myślę, że mniej więcej ogarnąłem
1 lis 22:08