geometria analityczna
Justyna: wyznacz równanie symetralnej odcinka AB jeżeli A=(−4;−6) B=(2;−4)
28 lut 17:15
28 lut 17:30
10016195: (2−4)(y+6)=(−4+6)(x+4)
−2y−12=2x+8
−2y=2x+20/:(−2)
y=−2x−10 to jest równanie odcinka
S=(−1,−5)
symetralna y=0,5x+b
−5=−0,5+b
−4,5=b
więc symetralna wygląda tak y=0,5x−4,5
28 lut 17:34
Justyna: w odpowiedziach jest podane że y=−3x−8
28 lut 18:03
Emma:
S( x
S, y
S)
S( −1, −5}
| | −6+4 | | −2 | | 1 | |
wsp. kierunkowy prostej AB: aAB= |
| = |
| = |
|
|
| | −4−2 | | −6 | | 3 | |
to wsp. kierunkowy prostej prostopadłej do pr. AB ( symetralnej AB)
symetralna ma równanie:
y= −3*(x−x
S) + y
S = − 3*( x+1) −5 = −3x−3−5= −3x −8
odp: symetralna AB ma równanie:
y= −3x −8
28 lut 18:37