trójmian kwadratowy
Stokrotka : | | 1 | |
Trójmian kwadratowy f(x)= x2 +x+ |
| rozłożony na czynniki liniowe ma postać? |
| | 4 | |
29 sie 13:36
ite:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
f(x)=x2+x+ |
| = x2+2* |
| x+( |
| )2 ←skorzystaj ze wzoru na kwadrat sumy |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
lub oblicz Δ i przekształć do postaci iloczynowej wg wzorów
69
29 sie 14:02
29 sie 14:04
Stokrotka : próbowałam policzyć Δ ale wychodzi mi 0
29 sie 14:08
29 sie 14:11
ICSP: funkcję, a nie równanie.
29 sie 18:38
gamma:
nie ma co tu kombinować, przecież aż kłuje w oczy wzór skróconego mnożenia
| | 1 | | 1 | |
x2 + x + |
| = (x + |
| )2 |
| | 4 | | 2 | |
30 sie 12:10
Stokrotka: a wiec skoro Δ=0 to oznacza że jest jedno miejsce zerowe. Czyli używam wzoru aby je obliczyć
| | b | | 1 | |
− |
| czyli − |
| = −1. Wzór na postać iloczynową to f(x)= a(x−x1)(x−x2) a=1 x1=−1 |
| | 2a | | 1 | |
ale nie mam x
2 skąd je wziąć?
30 sie 14:26
Blee:
2a = 2*1 = 2
30 sie 15:15
Blee:
Przecież sama napisałaś że jest JEDNO miejsce zerowe
30 sie 15:17
30 sie 15:37
Qulka: trójmian kwadratowy f(x)= x2 +x+ 1/4 rozłożony na czynniki liniowe ma postać
f(x)=(x+1/2)•(x+1/2)
31 sie 18:03