matematykaszkolna.pl
Co nie działa? Jakub: W tym wątku proszę wpisywać tylko co nie działa na forum. Wiem na razie o 1. obrazki w starych wątkach nie wyświetlają się. 2. nie działa wyszukiwanie wpisów po kliknięciu nicku użytkownika
2 lip 00:40
Eta: 3/ nie działa archiwum
2 lip 00:43
Mariuszek: Czego jeszcze nie ma Przejścia na stronę forum ze strony głównej Wyszukiwarki względem pseudonimów i treści
5 lip 20:13
rt: nie ma komentarzy do zdań
5 lip 20:29
kyrtap:
5 lip 20:44
ICSP: aaa
5 lip 20:52
ICSP: Przycisk cofnięcia na stronę główną jej nie odświeża tylko (prawdopodobnie) wczytuję stronę główną z momentu wejścia na wątek.
5 lip 20:53
Jakub: @ICSP "przycisk cofnięcia na stronę główną"? Chodzi o napis "powrót do spisu zadań" nad polem do dodawania wpisów do wątku?
5 lip 21:46
Mila: Jakubie, nie wyłącza się blokada . Jestem zablokowana pod nickiem Iryt.
5 lip 22:03
Jakub: Mila, już Ciebie odblokowałem. Spróbuj dodać jakiś wpis dla testu.
5 lip 22:05
Jakub: Ale najpierw się zaloguj.
5 lip 22:06
Mila: Jest w porządku. Dziękuję emotka
5 lip 22:06
ICSP: w Chrome jest to przycisk w lewym górnym rogu: "kliknij, aby przejść wstecz"
5 lip 22:07
Mila: Odzyskałam wszystko emotka
5 lip 22:09
Jakub: @ICSP Ok. Teraz rozumiem o jaki przycisk chodzi. Będę musiał się zastanowić jak aktualizować główną stronę po naciśnięciu tego przycisku. Tak na szybko polecam klikać napis "powrót do spisu zadań" nad polem do wpisywania odpowiedzi. @Mila emotka
5 lip 22:13
Jakub: Co to za znikanie rysunków, o którym pisze Eta? Też tak macie?
5 lip 22:14
Eta: Witam Jakubie Rysuję rysunek ... wciskam "wyślij" i ... rysunek nie pojawia się
5 lip 22:20
Jakub: Czekaj, czekaj. Zanim klikniesz wyślij, wciskasz "zobacz podgląd". Czy na podglądzie (brązowym) tle widzisz swój rysunek?
5 lip 22:22
Eta: rysunek
5 lip 22:24
Eta: No teraz jest okemotka a wczoraj mi ginął
5 lip 22:24
Jakub: Hej Eta. Ponawiam pytanie z 22:20
5 lip 22:25
Eta: rysunek
5 lip 22:26
Eta: Teraz jest ok
5 lip 22:27
Eta: https://matematykaszkolna.pl/forum/403318.html Tu nie mogłam wysłać rysunku
5 lip 22:28
Jakub: Proszę odpowiedz mi. Chodzi mi o poprzednią sytuacje. Klikałaś "zobacz podgląd" i czy widziałaś na podglądzie swój rysunek? Zazwyczaj trzeba zaczekać kilka sekund zanim się pojawi.
5 lip 22:29
Eta: Tak , na podglądzie widziałam a po wciśnięciu "wyślij" −−−− ginął po wysłaniu A dzisiaj już wysłałam rys, do tego zadania https://matematykaszkolna.pl/forum/403318.html
5 lip 22:33
a7: rysunki nadal znikają
7 lip 10:54
a7: (nie wszystkie)
7 lip 10:54
Jerzy: Straciłem kolor "nicka". Jak go odzyskać ?
7 lip 11:10
Pytający: Jerzy, prawdopodobnie musisz się ponownie zalogować.
7 lip 13:07
Jerzy: Niestety po tylu latach na formu, nie pamiętam już hasła emotka
7 lip 13:14
ite: A 'odzyskanie hasła' nie zadziałało?
7 lip 15:22
Jerzy: Dostaję komunikat: "Ten nick jest zajęty! Wybierz inny"
7 lip 15:34
Jerzy: Test odzyskania koloru NIcka. Zadziałało !
7 lip 15:55
Jerzy: Dzięki Pytający i ite za pomoc.
7 lip 15:57
wredulus_pospolitus: rysunek
7 lip 16:35
a7: przy okazji mam kolor nicka i zarezerwowałam go w końcu emotka
7 lip 17:26
a7: tzn. zarezerwowałam nick nie kolor emotka
7 lip 17:27
a7: Przepraszam, zaśmieciłam wątek
7 lip 17:29
Jerzy: Teraz możesz kolor nicka zmieniać dowolnie.
7 lip 18:49
a7: fajnie
7 lip 19:39
Saizou : W wersji na telefon nie widzę na stronie głównej odnośnika do forum.
7 lip 20:34
lpc: Brakuje rozwiązanego arkusza 2020 z rozszerzenia
11 lip 15:31
r,t: nie działa dodawanie komentarzy do zadań
21 lip 03:50
ite: Nadal nie działa archiwum, nie można dotrzeć do zadania, które było rozwiązywane kilkanaście dni wcześniej. Czy wróci możliwość sprawdzenia wcześniejszych wpisów użytkownika po kliknięciu jego nicku? Tak z ciekawości, żeby wiedzieć, czy używa słowa dziękuję, czy też zdążył już inaczej podsumować tych, którzy odpowiedzieli na poprzednie zapytania.
21 lip 12:06
Mariusz: Jest tylko nawigacja po archiwum w jedną stronę od najpóźniejszych do najwcześniejszych stron forum na razie nie ma dostępu do całego archiwum Wyszukiwarka też jeszcze nie działa
22 lip 11:54
Kacper: Ja czekam na opcję wyszukiwania emotka
26 lip 12:27
daras: bo tutaj to jeszcze potrwa ze dwie dekady, za to działa inna wyszukiwarka emotka https://matematykaszkolna.pl/forum/253712.html
27 lip 08:53
Ola: Ja nie mogę w ogóle dodać nowego zadania
28 lip 10:14
ite: Z komórki nie można dodać, rzeczywiście. Ze stacjonarnego można wyświetlić formularz dodawania (ale te zadania z planimetrii w dużej ilości − to nie moje zaliczenie). Też tak macie?
28 lip 11:49
Jakub: @Ola @ite Dodawanie nowych zadań już działa.
28 lip 15:57
ite: ekspresowa poprawa : )
28 lip 16:33
Jakub: Wyszukiwanie wpisów użytkownika, na stronie głównej forum lub po kliknięciu w nick, już działa.
29 lip 22:42
Mila: Jakubie , nie mam możliwości usunięcia wpisu z dnia poprzedniegoemotka Miało to być możliwe. Prosił o to również ICSP. Chodzi głównie o wulgaryzmy i śmieci kilkustronicowe, które blokują dostęp do początku wpisu z zadaniem emotka
29 lip 23:00
Jakub: Tak. Tak. Pamiętam o tym. Na razie jednak chyba nie ma z tym wielkiego problemu, bo w ogóle jest mało wpisów w czasie wakacyjnym.
30 lip 00:14
Mila: emotka Dziękuję za odpowiedźemotka
30 lip 15:52
Kacper: Działa wyszukiwanie dalej niż miesiąc super
3 sie 20:17
Eta: emotka
3 sie 20:53
daras: Kacper Eureka patrz mój wpis z 27.07
3 sie 21:54
Jakub: Dwa miesiące to jednak nie dwie dekady daras emotka Od dzisiaj oprócz ników można też wyszukiwać treść we wpisach. Czyli używać domyślnie zaznaczonej opcji "treść" w wyszukiwarce. Jest to jednak bardzo proste, żeby nie napisać prymitywne wyszukiwanie. Jak wpisze się np. "narysuj wykres funkcji kwadratowej" to nie znajdzie wpisów z frazą "narysuj wykresy funkcji kwadratowych". Tak więc wyszukiwarka wyszukuje dokładnie taki tekst, który jej się wpisze. Bez odmian słów, czy rozbijania frazy na części i ich wyszukiwania. Zawsze można wejść na bardziej profesjonalne wyszukiwarki np. duckduckgo.com, aby nie reklamować tutaj prawie monopolisty na "g" i wpisać np. narysuj wykres funkcji kwadratowej site:matematykaszkolna.pl/forum Pozdrawiam wszystkich i miłego używania
4 sie 21:33
Mariusz: Nawigacja po archiwum jest tylko w jedną stronę tzn po wybraniu strony archiwum nie ma możliwości wybrania późniejszej strony archiwum (Na razie można to obejść przyciskami nawigacyjnymi w przeglądarce ale wydaje mi się że przeglądanie archiwum w obie strony byłoby wygodniejsze)
4 sie 21:51
Mariusz: A co z bardziej zaawansowanymi formułami matematycznymi albo z jakimś texem Przykładowo nie ma możliwości zapisania macierzy a jakieś skomplikowane wzory matematyczne nie są poprawnie zapisywane Można by rozważyć dodanie użytkownikom uprawnień do edycji własnych wpisów
4 sie 22:00
daras: @Jakub mi wystarcza 6 lat emotka bingo! działa i nie trzeba aż tak dokładnie wpisywac..albo metoda prób i błędów czyli po wpisaniu: matematyka.pisz.pl juz nie wyszuka?
5 sie 14:38
Jakub: @Mariusz Myślę o tym. @daras Jeśli chodzi o matematyka.pisz.pl to jeszcze można wpisywać w wyszukiwarkach, ale za jakiś czas zostaną zaktualizowane i sam nie wiem, co będzie. Bezpieczniej jest wpisywać matematykaszkolna.pl, bo to teraz aktualny adres wszystkich materiałów moich stron i wątków na forum.
5 sie 15:51
daras: zauważyłem, że fizyka. [została na szczescie nadal]pisz.pl bo jest tam kilka moich ciekawych pomysłów emotka
7 sie 13:48
Mariusz: Jeśli chodzi o texa to chyba najłatwiejszy w obsłudze byłby chyba mimetex Sam mam go na dysku i używam do generowania obrazków choć można by pomyśleć o czymś innym
7 sie 17:30
ICSP: Niektóre istotne przyciski takie jak np "zobacz podgląd" oraz "wyślij" nie mają wsparcia do klawiatury. Tzn nie mogę ich aktywować za pomocą klawiatury. W konsekwencji aby wysłać jakaś odpowiedź do posta muszę podłączyć myszkę.
22 sie 20:47
Jakub: @ICSP Rozumiem problem. Tak z ciekawości zapytam, w jaki sposób (bez myszki) klikasz np. w linki tutaj lub w ogóle na innych stronach internetowych?
23 sie 16:28
kyrtap: Cześć Jakubie, tak jak kolega wyżej pisał nie widać odnośnika do forum po wejściu na stronę główną za pomocą telefonu.
23 sie 18:45
ICSP: to zależy od złożoności strony. Jeżeli weźmiemy na przykład stronę główną matematyszkolna.pl Jestem na tej stronie i chcę przejść na forum. Pierwszym podejściem jest używanie kombinacji: tab lub Shift + tab sam tab przeskakuje na kolejny klikalny odnośnik shift + tab przeskakuje na poprzedni klikalny odnośnik. Więc aby przejść na forum wystarczy, że wklepię 5 razy shift + tab i przejdę kolejno: gra w kropki −> jak ja to napisałem −> dostęp premium −> pochodna funkcji −> forum zadankowe. Akceptacja oczywiście Enterem Drugim sposobem jest używanie wyszukiwania (ctrl + f) Po znalezieniu danej frazy i zamknięciu okna wyszukiwania przeglądarka pozostanie na ostatnim klikalnym odnośniku, więc jedyne co muszę zrobić to zaakceptowanie go enterem. W tym wypadku proces wygląda następująco: ctr + f −> for −> esc −> enter i jestem na forum. Do pojedynczych zadań wchodzę poprzez wyszukiwanie po nicku. Natomiast przeglądanie wątku za pomoca przycisków Page up/down Mogę ponadto przejść na kontener "zobacz podgląd", ale nie mogę go wykonać.
23 sie 21:23
Jakub: @krytap Wiem o tym. Forum nie ma wersji mobilnej, więc na razie nie będzie linku na stronach dla telefonów. Można oczywiście bezpośrednio wpisać matematykaszkolna.pl/forum i wejść w ten sposób. @ICSP Opisałeś jak przeskakujesz między odnośnikami, a przycisk "zobacz podgląd" nie jest odnośnikiem. Stąd ten problem. Napisałeś, że możesz przejść na kontener "zobacz podgląd" Ciekawy jestem w jaki sposób, bo mi się nie udaje, przynajmniej za pomocą Tab.
23 sie 23:37
ICSP: Tab przeskakuje pomiędzy odnośnikami Wyszukiwanie za pomocą Ctr + f przeszukuje całą stronę (nie jest ograniczone do odnośników) ctr + f −> zob (jeżeli nic wcześniej nie znajdzie) umieści mnie na kontenerze zobacz podgląd ale niestety nie mogę wykonać żadnej akcji za pomocą przycisku enter
24 sie 10:44
Student: Niech ICSP podłącza myszkę i tyle
24 sie 12:49
Hary: fajnie by było żeby można było dołączać np skan że , robie zadanie na kartce i skanuje i dodaje rozwiązanie jako plik jpg. bo dużo czasu zajmuje bawienie się z tym pisaniem znaków .
25 sie 08:25
ite: Wpisując rozwiązanie, zwykle korzysta się z treści i/lub z danych podanych w zadaniu. Więc ktoś najpierw je musi tu wpisać, a skoro autorowi zapytania się nie chce nic przepisać, to i innym też. Pewnie dlatego zadania ze zdjęć często zostają bez rozwiązania. Na brainly możesz nie wpisywać treści zadania, wystarczy dać zdjęcie i poczekać.
25 sie 10:17
Hary: chodzi mi o to że skanujesz i dodajesz plik
25 sie 12:43
ite: Google nie widzą treści tych skanów, więc słabiej przez to się strona pozycjonuje, a takie zadanie nie pokaże się w wyszukiwarce (też to nie jest dobre da strony).
25 sie 14:50
Qulka: nie działa link do tablic CKE w zakładce matury
5 wrz 13:16
Jakub: @Qulka Dziękuję. Poprawione.
6 wrz 20:30