równanie trygonometryczne
salamandra: Rozwiąż równanie 3sinxtgx=2
√3sinx+3cosx
| | sinx | |
3sinx* |
| =2√3sinx+3cosx |
| | cosx | |
| | sin2x | |
3 |
| =2√3sinx+3cosx / * cosx |
| | cosx | |
3sin
2x=2
√3sinx*cosx+3cos
2x
3sin
2x−3cos
2x−2
√3sinxcosx=0
3(sin
2x−cos
2x)−2
√3sin2x=0
−3cos2x−
√3sin2x=0
3cos2x+
√3sin2x=0
jak mogę to dalej pociągnąć?
31 maj 18:50
ICSP: podzielić przez cos2x
Oczywiście przy stosownych założeniach
31 maj 18:59
salamandra: no przecież... dzieki
31 maj 19:03
Eta:
Można też tak:
ze względu na tgx , cosx≠0
dzielimy równanie obustronnie przez cosx
otrzymując:
3tg
2x=2
√3tgx+3
a dalej już ................ ( i po ptokach
31 maj 19:04
ICSP: ale −1 pkt za brak dziedziny.
31 maj 19:05
Eta:
Przecież napisałam na początku !
31 maj 19:06
salamandra: założmy, że aż takie pomysły zachowuję na maturę
31 maj 19:07
Eta:
31 maj 19:07
Mila:
| | π | |
1) x≠ |
| założenie w wyjściowym równaniu. |
| | 2 | |
2)
| | π | |
Sprawdź, czy równanie jest spełnione dla x= |
| |
| | 4 | |
jeżeli nie to podziel obie strony przez cos(2x)
3) Najlepiej od razu podzielić wyjściowe równanie przez cosx, bo masz założenie j.w.
31 maj 19:11
Mila:
Zdublowałam
31 maj 19:11
Eta:
Tylko dla maturzystów ! ! (
salamandra i inni
matura próbna
W trójkącie prostokątnym wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego
ma długość
h a długość dwusiecznej kąta prostego zawartej w tym trójkącie
ma długość
d
Wyznacz długość przeciwprostokątnej .
Powodzenia
31 maj 19:12
Mila:
ICSP , zastosuj Twoje ciekawe przekształcenia do nierówności
402313
31 maj 19:15
Eta:
@
salamandra
żyjesz ?
31 maj 19:43
salamandra: miałem problem z zadaniem z ciągów, dopiero teraz próbuję Twoje zrobić
31 maj 19:47
Eta:
ok

ja mam dużo czasu do matury − więc poczekam
31 maj 19:48
salamandra:

nie wiem cyz z tego cos idzie już?
31 maj 19:52
Eta:
Na maturze kogo o to zapytasz?

Myśl dalej ..........
31 maj 19:56
31 maj 19:58
salamandra: powiem, że mam koronawirusa i muszę na chwilę do łazienki
31 maj 19:58
Eta:

A czemu tak nie rysujesz ? ( bo na Twoim .....kark sobie skręcisz
31 maj 19:59
Eta:
@
fil
dokładnie tak
31 maj 20:00
Eta:
Halo, halo

w mianowniku zamiast 4 jest 2
31 maj 20:02
fil: | | 2d2h | |
Po poprawce wyszlo − |
| , gdzies ten minus mi sie wkradl  |
| | 2d2−h2 | |
31 maj 20:06
Eta:
@
fil
Ejj źle spojrzałam
chyba,że źle przepisałeś
31 maj 20:07
fil: Pogubilem sie w znakach, teraz wyszlo poprawnie
31 maj 20:15
Eta:
31 maj 21:25
Eta:

Podaję rozwiązanie ( może się komuś przyda

z porównania pól ab=ch
| | √2ab | |
d= |
| −−− łatwo można wykazać ( porównując P=P1+P2) |
| | a+b | |
| | √2ch | | 2c2h2 | |
to a+b= |
| |2 ⇒c2+2ab= |
| i a2+b2=c2 i ab=ch |
| | d | | d2 | |
c
2d
2=2c
2h
2−2chd
2 |: c ⇒ 2ch
2−cd
2=2hd
2 ⇒c(2h
2−d
2)=2hd
2
=============
31 maj 22:50
Chorus : | | √2ab | |
czy można wiedzieć skąd się wzięło d= |
| ? Mimo że matura tuż tuż kompletnie |
| | a+b | |
nie mogę tego skojarzyć
31 maj 22:57
ICSP: Można.
Wynika to z porównania pól
P = P1 + P2
31 maj 22:59
31 maj 23:04
Chorus : Dziękuję!
31 maj 23:07
Eta:
31 maj 23:10