Dany jest trójkąt ABC o wierzchołkach A(−4,−1) B=(−7,−5) C=(4,−7). Oblicz długość odcinka AD
dwusiecznej kąta przy wierzchołku A.
| 1 | ||
PΔ= | *|(xb−xa)(yc−ya)−(yb−ya)(xc−xa)|=25 | |
| 2 |
| 1 | 2√5 | |||
PΔ na inny sposób: | *5*5√5*sinα ⇒ sinα= | , bo α − ostry. | ||
| 2 | 5 |
| √5 | ||
cosα= | ||
| 5 |
| √2 | √5 | √2 | 2√5 | √10 | 2√10 | 3√10 | ||||||||
= | * | −(− | )* | = | + | = | ||||||||
| 2 | 5 | 2 | 5 | 10 | 10 | 10 |
| AD | 5 | 10√2 | ||||||||||||||||
z tw. sinusów: | = | ⇒ AD= | ||||||||||||||||
|
| 3 |
| 1 | 1 | ||
5 * |AD| * sin45 + | 10 * |AD| * sin45 = 25 | ||
| 2 | 2 |
| 5√2 | 10√2 | ||
|AD| + | |AD| = 25 | ||
| 4 | 4 |
| 100 | 10√2 | |||
|AD| = | = | |||
| 15√2 | 3 |
nie myślałem, że z takich dziwacznych sposobów coś wykombinuję
dzięki
Wynik ok
Można też tak:
1/ trójkąt prostokątny 5,10,5√5
| 1 | 1 | |||
P= 25 P1= | *5*d* sin45o , P2= | *10*d*sin45o | ||
| 2 | 2 |
| 10√2 | ||
d= | ||
| 3 |