dowód
salamandra: Wykaż, że dla dowolnej liczby rzeczywistej x spełniona jest nierówność
| | 1 | | 1 | |
f(x)= |
| x4+ |
| x3−3x2+16 |
| | 4 | | 3 | |
f'(x)=x
3+x
2−6x
f'(x)=0 ⇔ x
3+x
2−6x=0
x=0 v x=−3 = x=2
max dla x=0, f(0)=16
| | 1 | | 1 | |
lim ( |
| x4+ |
| x3−3x2+16)=+∞ |
| | 4 | | 3 | |
x−>+
∞
| | 1 | | 1 | |
lim ( |
| x4+ |
| x3−3x2+16)=+∞ |
| | 4 | | 3 | |
x−>−
∞
Czy taki dowód by przeszedł?
31 maj 01:22
Eta:
Narysuj jeszcze wykres pochodnej ( do uzasadnienia tych ekstremów)
31 maj 01:50
Eta:

I możesz doszkicować wykres f(x)
31 maj 01:59
salamandra: Nie chciało mi się tutaj rysować, na arkuszu narysowałem

tak w ogóle, tutaj nie zdarzyła
się taka sytuacja, ale jak szukać podzielnika współczynnika stojącego przy najwyższej potędze,
| | 1 | |
jeśli jest nim np tak jak tu: |
| ? |
| | 4 | |
31 maj 11:16
Mariusz:
Myślę że można by pomnożyć równanie bądź nierówność
przez wspólny czynnik (tutaj 12) aby mieć całkowite współczynniki
albo
x=6t
| 1 | | 1 | |
| 1296t4+ |
| 216t3−108t2+16>0 |
| 4 | | 3 | |
324t
4+72t
3−108t
2+16>0
Jeśli chodzi o sposób rozwiązywania równań do czwartego stopnia włącznie to
widziałeś ten pdf
http://matwbn.icm.edu.pl/ksiazki/mon/mon11/mon1110.pdf
31 maj 12:15