pole
max:
Oblicz pole trójkąta wiedząc,którego środkowe mają długości 9,12,15
29 maj 12:35
Eta:
PΔ=72
=====
29 maj 12:37
Eta:

Jeden ze sposobów
w=6 , 2w=12
P(ABC)=12w=
72
2 sposób
P
s −− pole trójkąta utworzonego ze środkowych
P
s = ..... ze wzoru Herona
29 maj 12:44
Patryk: Skąd wiadomo, że odcinek magenta pada tam pod katem prostym i akurat w punkt gdzie dłuższą
część środkowej dzieli na odcinki 5, 5?
29 maj 12:55
Eta:
Kąt prosty , dlatego,że trójkąt o bokach długości 3,4,5 jest trójkątem prostokątnym
29 maj 12:58
Patryk: Wiem, wiem tylko skąd pewność, że ten odcinek równy 4 pada na środkową akurat w tym punkcie
29 maj 12:59
Eta:
różowy jest też środkową ∥ do małego zielonego o długości =4
29 maj 13:05
Patryk: Ok, a który to jest ten trójkąt wyznaczony przez środkowe co równy jest 3/4*P{ABC}? Bo środkowe
są trzy i przecinając się, wychodzi kilka trójkątów...
29 maj 13:12
Eta:
Trzy środkowe dzielą trójkąt na sześć trójkątów o równych polach
29 maj 13:18
Patryk: To skąd się bierze w tym zapisie "3/4"? => 3/4 * PABC = Ps
29 maj 13:22
29 maj 13:24
29 maj 13:27