środkowe w trojkacie, pole.
trororror: Dane jest pole trójkąta ABC=S. Oblicz pole trójkąta, którego bokami są środkowe danego
trójkąta.
14 wrz 16:01
Kacper:
Ciekaw jestem jak narysujesz ten trójkąt
14 wrz 16:03
Nuti: Interesujące... Na pewno się nie pomyliłeś przy przepisywaniu treści?
@Kacper
Nie trzeba go koniecznie rysować, może da się wyliczyć. Ale zadanie jest intrygujące, muszę
spróbować.
Klasyczne jest oczywiście zadanie dotyczące trójkąta o wierzchołkach w środkach boków danego
trójkąta, ale ono jest super łatwe. To jest ciekawe.
14 wrz 16:38
Nuti: Może uda się coś odgadnąć na podstawie szczególnego przypadku.
| | a2√3 | |
Weźmy trójkąt równoboczny o boku a, pole to |
| , środkowe są jednocześnie |
| | 4 | |
| | a√3 | |
wysokościami, ich długości to |
| , tworzą więc trójkąt równoboczny o polu |
| | 2 | |
| | 3 | | a2√3 | | 3 | |
|
| * |
| , czyli stosunek pól jest |
| . |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
Może to jest ogólna zasada dla dowolnego trójkąta? Mamy w każdym razie hipotezę
14 wrz 16:45
Nuti: Wydaje mi się, że mam rozwiązanie, z symetrii środkowej. Pomęczę się nad rysunkiem − w
międzyczasie na pewno ktoś szybszy zaprezentuje rozwiązanie
14 wrz 16:57
Mila:
Narysować dowolny Δ i jego środkowe.
14 wrz 17:02
Nuti:

'
14 wrz 17:02
Nuti: @Mila
Nie rozumiem, co to da i jak doszłaś do rozwiązania.
14 wrz 17:04
Nuti: Dany trójkąt ABC (na rysunku) i jego środkowe. Przekształcamy ten trójkąt w symetrii środkowej
wobec środka O boku AB. Otrzymujemy równoległobok. Środkowa (czerwona) w trójkącie ABD jest
obrazem w tej symetrii środkowej wychodzącej z wierzchołka A w trójkącie ABC, stąd
równoległość i ten sam kolor. Z twierdzenia Talesa krótki niebieski odcinek łączący środki AC
i AD jest równoległy do środkowej CO i ma taką samą długość jak ona.
Trójkolorowy trójkąt na rysunku jest więc trójkątem zbudowanym ze środkowych trójkąta ABC.
Wystarczy policzyć stosunek jego pola do pola tr. ABC (albo całego równoległoboku, który ma
pole 2 razy większe niż pole tr. ABC).
Teraz to już pewnie z górki, ale najpierw to wyślę.
14 wrz 17:10
Mila:

P
ABC=S
S'− pole Δ zbudowanego ze środkowych.
| | 1 | |
Przedłużam środkową CM w taki sposób, że |OM|=|DM|= |
| |CM| |
| | 3 | |
Czworokąt ADBO jest równoległobokiem, ( przekątne dzielą się na połowy) zatem:
| | 2 | |
ΔBOD∼Δ zbudowanego ze środkowych w skali k= |
| ⇔ |
| | 3 | |
=========
14 wrz 17:22
Nuti:
Pole równoległoboku to 2S (S − pole trójkąta ABC), ale jednocześnie to h*AB=h*CB, gdzie h jest
odległością między CB a AB, czyli wysokością równoległoboku.
Pole trójkąta utworzonego ze środkowych (trójkolorowy na rysunku) to pole równoległoboku minus
pola trzech trójkątów. Niestety, brakuje mi oznaczeń na rysunku, a nie mogę do niego wrócić,
więc wyjaśnię, że będę po kolei odejmowała pole trójkątów:
1. CB(środek AC)
2. BD(środek AD)
3. A(środek AC)(środek AD).
Pole tójkąta ze środkowych jest więc równe:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
2S − |
| * |
| h*CB − |
| *h* |
| AD − |
| * |
| h* |
| AD= |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 3 | |
= 2S − |
| S − |
| S − |
| S= |
| S. |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
14 wrz 17:24
Nuti: @Mila
Z czego wynika, że pole trójkąta OMB jest szóstą częścią pola całego trójkąta? Nie widzę tego,
a ty tego nie uzasadniasz.
14 wrz 18:09
Nuti: Sorry, forget it!
14 wrz 18:21
Mila:
14 wrz 18:34
PW: Nie chcę być złośliwym chochlikiem, ale skąd pewność, że istnieje twór, którego pole liczymy? −
czy zawsze ze środkowych trójkąta można utworzyć trójkąt? Taka mała zagwozdka.
14 wrz 19:25
Mila:
Do
PW
Zawsze.
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Skoro zbudowałam Δ o bokach |
| s1, |
| s2, |
| s3 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
to mogę też zbudować Δ o bokach s
1,s
2,s
3.
Powinnam to napisać w odpowiednim miejscu rozwiązania.
Autorka nie jest zainteresowana.
14 wrz 23:08
Mila:
Uwaga była słuszna.
14 wrz 23:09
PW:
14 wrz 23:16