planimetria-dowód
Madzik:

Jak dowieść, zapisać, że wszytskie małe trójkąty, które powstają po narysowaniu środkowych
trójkąta mają takie same pola?
22 maj 17:29
Madzik: Pomoże ktos?
22 maj 17:57
Nienor:

Trójkąty ΔAED i ΔEDB mają w oczywisty sposób równej długości podstawy (połowa boku). Zauważ,
też że mają tę samą wysokość (h) opuszczoną na podstawę. Stąd wniosek, że mają równe pola. Jak
przeprowadzisz to rozumowanie dla pozostałych trójkątów, dojdziesz do wniosku, że wszystkie te
pola muszą być sobie równe.
22 maj 18:05
Madzik: Okej, o to mi właśnie chodziło, dziękuje!
22 maj 18:11
Nienor:
22 maj 18:19
Eta:

Korzystamy z własności:
każda środkowa dzieli trójkąt na dwa trójkąty o równych polach
zatem : ( zielona środkowa) (*)AE : P
5+P
6+P
4=P
1+P
2+P
3
( brązowa środkowa) (**) : P
5+P
4+P
3= P
2+P
1+P
6+
środkowa FS : P
1=P
2, środkowa DS: P
6=P
5 , środkowa SE: P
4=P
3
(*) 2P
5+P
4= 2P
2+P
4 ⇒ P
5=P
2=P
1=P
6
(**) 2P
1+P
3=2P
1+P
2 ⇒ P
3=P
2
zatem P
1=P
2=P
3=P
4=P
5=P
6
22 maj 18:19