Funkcja tworząca dla równania rekuręcyjnego
Luki: Hej,
mam do przekształcenia wzór rekurencyjny: an = 3*an−1+2*an−2+an−3, a0 = 1, a1 = 2,
a2 = 2.
Mam wyrazić ten wzór jak funkcję zmiennej n, ale nie wiem jak, bo takich zadań nie robiliśmy na
zajęciach.
26 maj 11:43
Bleee:
wpisz sobie hasło: "równanie charakterystyczne rekurencyjnego" i poczytaj sobie
26 maj 12:05
Luki: zrobiłem to i nie wiem jak to zrobić dlatego pytam
26 maj 12:07
Bleee:
masz przykłady ... nawet na wikipedii masz pokazane 'co i jak'
26 maj 12:07
Bleee:
to pokaż co wynalazłeś i czego KONKRETNIE nie rozumiesz
26 maj 12:08
Bleee:
masz równanie:
an = 3an−1 + 2an−2 + an−3
na podstawie niego tworzysz równanie charakterystyczne:
r3 = 3r2 + 2r + 1
rozwiązujesz to równanie charakterystyczne ... na podstawie rozwiązań tworzysz wzór ogólny:
an = A*(r1)n + B*(r2)n + C*(r3)n (jeżeli r1, r2 i r3 są różne od siebie)
26 maj 12:10
Bleee:
a wtedy pozostaje już tylko wstawić wartości dane w zadaniu (a0 , a1 i a2)
masz trzy równania z trzema niewiadomymi (A, B, C) i rozwiązujesz ten układ
26 maj 12:12
Luki: Na wiki jest przykład z an,an−1,an−2 a jak byś nie zauważył to w moim zadaniu jest
jeszcze an−3 i wtedy rozwiązuje się to inaczej i tego n ie rozumiem.
Twoje odpowiedzi typu "czego nie rozumiesz?" albo "wpisz sobie hasło równanierównanie
charakterystyczne rekurencyjnego" nie pomaga i jak masz ochotę mi nie"pomagać" tylko w taki
sposób to sobie daruj. Proszę.
26 maj 12:15
Bleee:
Luki ... jesteś KUŹWA studentem −−− naucz się robić ANALOGICZNE rzeczy.
Nikt Cię za rączkę do końca życia prowadzić nie będzie
26 maj 12:17
Bleee:
A jak dla Ciebie 'pomogać' znaczy pokazać jak krok po kroku zrobić to konkretne zadanie tylko
po to byś później sam nie potrafił zrobić analogicznego zadania w którym będziesz miał jeszcze
an−4 ... to Ty se daruj studiowanie.
26 maj 12:18
Luki: i znowu nie potrzebna odpowiedź mająca na celu KUŹWA nie wiem co
26 maj 12:18
Bleee:
Mająca na celu wskazania Ci, abyś się chwilę zastanowił nad tym czego oczekujesz od życia i co
sam jesteś w stanie zrobić.
A skoro piszesz "i nie wiem jak to zrobić dlatego pytam" oznacza, że nie szukałeś odpowiedzi u
wujaszka google − bo o ile na wikipedii nie masz równania charakterystycznego stopnia
trzeciego, to w opracowaniach 'pdf' które wujaszek wypluje masz taki stopień tegoż równania
... może nawet będzie konkretnie ten dokładnie przykład.
Wystarczy POSZUKAĆ i włączyć zwoje mózgowe.
26 maj 12:24
Luki: widzę że trafił się pan, który nie umie czytać
26 maj 12:25
Bleee:
Luki −−− podałem Ci opis sposobu rozwiązania ... podałem Ci też gdzie możesz odnaleźć gotowca
bądź krok po kroku rozwiązany analogiczny przykład, jeżeli nadal masz problem z rozwiązaniem,
to masz już poważny problem, z którym już nikt tutaj Ci nie pomoże.
26 maj 12:32
ABC:
panowie trafiliście jako przykład na moje seminarium z uczniami pt. " Jak nie należy szukać
pomocy w internecie i jak nie należy jej udzielać " , dziękuję za współpracę , bardzo
pouczające
26 maj 12:36
Mariusz:
A(x)=∑
n=0∞
∑
n=3∞a
nx
n=
∑
n=3∞(3a
n−1)x
n+∑
n=3∞(2a
n−2)x
n+∑
n=3∞a
n−3x
n
∑
n=3∞a
nx
n=
3x(∑
n=3∞a
n−1x
n−1)+2x
2(∑
n=3∞a
n−2x
n−2)+x
3(∑
n=3∞a
n−3x
n−3)
∑
n=3∞a
nx
n=
3x(∑
n=2∞a
nx
n)+2x
2(∑
n=1∞a
nx
n)+x
3(∑
n=0∞a
nx
n)
∑
n=0∞a
nx
n−1−2x−2x
2=
3x(∑
n=0∞a
nx
n−1−2x)+2x
2(∑
n=0∞a
nx
n−1)+x
3(∑
n=0∞a
nx
n)
∑
n=0∞a
nx
n−1−2x−2x
2=3x(∑
n=0∞a
nx
n)−3x−6x
2+
2x
2(∑
n=0∞a
nx
n)−2x
2+x
3(∑
n=0∞a
nx
n)
(∑
n=0∞a
nx
n)(1−3x−2x
2−x
3)=1+2x+2x
2−3x−6x
2−2x
2
A(x)(1−3x−2x
2−x
3)=1−x−6x
2
| | 1−x−6x2 | |
A(x)= |
| |
| | 1−3x−2x2−x3 | |
−x
3−2x
2−3x+1=0
x
3+2x
2+3x−1=0
| | 2 | | 2 | | 4 | | 8 | |
(x+ |
| )3=x3+3x2 |
| +3x |
| + |
| |
| | 3 | | 3 | | 9 | | 27 | |
| | 2 | | 4 | | 8 | |
(x+ |
| )3=x3+2x2+ |
| x+ |
| |
| | 3 | | 3 | | 27 | |
| | 2 | | 5 | | 2 | | 4 | | 8 | | 5 | | 10 | |
(x+ |
| )3+ |
| (x+ |
| )=(x3+2x2+ |
| x+ |
| )+( |
| x+ |
| ) |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 27 | | 3 | | 9 | |
| | 2 | | 5 | | 2 | | 38 | |
(x+ |
| )3+ |
| (x+ |
| )=x3+2x2+3x+ |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 27 | |
| | 2 | | 5 | | 2 | | 65 | |
(x+ |
| )3+ |
| (x+ |
| )− |
| =x3+2x2+3x−1 |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 27 | |
y=u+v
| | 5 | | 65 | |
(u+v)3+ |
| (u+v)− |
| =0 |
| | 3 | | 27 | |
| | 5 | | 65 | |
u3+3u2v+3uv2+v3+ |
| (u+v)− |
| =0 |
| | 3 | | 27 | |
| | 65 | | 5 | |
u3+v3− |
| +3(u+v)(uv+ |
| )=0 |
| | 27 | | 9 | |
| | 65 | | 4225 | | 500 | |
(t− |
| )2− |
| − |
| =0 |
| | 54 | | 2916 | | 2916 | |
| | 65−15√21 | | 65+15√21 | |
(t− |
| )(t− |
| )=0 |
| | 54 | | 54 | |
| | 260−60√21 | | 260+60√21 | |
(t− |
| )(t− |
| )=0 |
| | 216 | | 216 | |
| | 260−60√21 | | 260+60√21 | |
Teraz u3= |
| oraz v3= |
| |
| | 216 | | 216 | |
i spróbuj tak dopasować pierwiastki trzeciego stopnia aby spełniony
był układ równań
a szczególnie ma być spełnione równanie
Jednym z pierwiastków jest
| | 1 | |
y= |
| (3√260−60√21+3√260+60√21) |
| | 6 | |
| | 4 | | 1 | |
x+ |
| = |
| (3√260−60√21+3√260+60√21) |
| | 6 | | 6 | |
| | 1 | |
x0= |
| (3√260−60√21+3√260+60√21−4) |
| | 6 | |
i możesz także podzielić wielomian przez dwumian x−x
0
a następnie rozwiązać równanie kwadratowe
26 maj 12:42
Mariusz:
"widzę że trafił się pan, który nie umie czytać"
No tak Arturek albo pisze w czym problem albo okłamuje że nie da się policzyć/rozwiązać
a tutaj masz rację że nie umie też czytać bo u góry napisałeś że ma to być funkcja tworząca
26 maj 12:47
Bleee:
@Mariusz −−− w przeciwieństwie do Ciebie, ja sobie nie wmawiam czegoś co nie miało miejsce i
nie wierze później w to jak w prawdę objawioną.
26 maj 12:50
Mariusz:
Luki wiesz że suma szeregu geometrycznego to
Jeśli zróżniczkujesz kilkukrotnie to otrzymasz
| m! | |
| =∑n=0∞(∏k=1m(n+k))qnxn |
| (1−qx)m+1 | |
Starasz się rozłożyć funkcję tworzącą na sumę szeregów geometrycznych i ich pochodnych
| | L(x) | |
Jeśli funkcja tworząca jest postaci |
| |
| | M(x) | |
gdzie L(x) oraz M(x) to wielomiany oraz stopień L(x) jest mniejszy od stopnia M(x) to
rozkładasz mianownik na iloczyn a
0(1−λ
1x)(1−λ
2x)...(1−λ
nx)
gdzie λ
k ∊ ℂ
a następnie rozkładasz tę funkcję tworzącą na sumę
| L(x) | | A1 | | A2 | | An | |
| = |
| + |
| + |
| |
| M(x) | | 1−λ1x | | 1−λ2x | | 1−λnx | |
Jeżeli w rozkładzie mianownika na czynniki a
0(1−λ
1x)(1−λ
2x)...(1−λ
nx)
któryś czynnik występuje wielokrotnie np k krotnie to dla tego czynnika rozkład na sumę
będzie wyglądał tak
| B1 | | B2 | | Bk | |
| + |
| +...+ |
| |
| 1−λx | | (1−λx)2 | | (1−λx)k | |
Jeśli napisałem coś w sposób niejasny to pisz
26 maj 13:28
26 maj 13:30
Bleee:
Drogi @Mariuszku ... jak już robisz z siebie drugiego Macierewicza, to przynajmniej odnoś się
do swoich urojeń o których mówimy.
A może poszedłeś krok dalej niż Macierewicz i chowasz głowę w piasek udając, że tych urojeń to
nie było
26 maj 13:33
Mariusz:
Jeśli ten przykład miał go nauczyć jak rozwiązywać liniowe równania rekurencyjne
to został on kiepsko dobrany bo wprawdzie mianownik funkcji tworzącej
da się rozłożyć za pomocą pierwiastników to jakie te pierwiastki otrzymaliśmy ?
26 maj 15:19
Mariusz:
Niech użytkownicy ocenią czy to są urojenia Nie umiałeś policzyć całki
a wmawiałeś jaki mantrę użytkownikowi że jej nie policzy
A teraz próbujesz wmówić mi że mam urojenia
26 maj 15:22
wredulus_pospolitus:
@Mariuszku −−− nie udawaj, że nie pamiętasz jakie to urojenia miałeś co do mej osoby
26 maj 15:25
Mariusz:
A co to tego przykładu to nie czytałeś tego co u góry napisał ?
26 maj 15:25
AbCd: Panowie pomożecie z moją całką zamiast przerzucasz zainteresowanie na kłotnie
26 maj 15:26
AbCd: przerzucać*
26 maj 15:27
ABC:
a gdzie jest twoja całka, chińska podróbko mnie z dodaną czwartą literą?
26 maj 15:29
wredulus_pospolitus:
Nie −−− nie czytałem tego co napisał 'w tytule'.
Więc jak tam z Twymi urojeniami? Już o nich zapomniałeś?
26 maj 15:30
26 maj 15:31
Mariusz:
Ja tam nie miałem urojeń ty Goebellsie próbujesz mi je wmówić
26 maj 15:38
wredulus_pospolitus:
@Mariusz −−− czyli rozumiem, że nadal jesteś na etapie Macierewicza i wierzysz w swoje urojenia
... to spokojnie poczekam, może kiedyś zrozumiesz, że to co Ci się w główce tworzy to nie
zawsze ma przełożenie na to co się dzieje w realnym świecie
26 maj 15:41
ABC:
Mariusz hehe czy on taki Goebells jeśli twierdził że całka nie da się policzyć? Ten minister
propagandy raczej specjalizował się w twierdzeniach że wszystko się da zrobić

A Blee to minister Rostowski : "Całki nie ma i nie będzie"
26 maj 15:42
Mariusz:
W tym temacie co przytoczyłem co chwilę pisał "tej całki nie policzysz"
aż przyszedł Mita i wskazał podstawienie
Wobec powyższego czy stwierdzenie że Arturek okłamuje użytkowników
jest urojeniem ?
26 maj 15:47
ABC:
dobry adwokat by go wybronił , jeśli powiedział "tej całki nie policzysz" a nie " tej całki
żaden człowiek nie policzy" wiesz to jest tak zwana sofistyka
26 maj 15:50
Mariusz:
A co do nazwiska to chyba zrobiłem literówkę bo podobno są dwa b ale jedno l
26 maj 15:52
ABC: wiemy o kogo chodziło ta postać jest bardzo znana
Jerzy Urban był G stanu wojennego
26 maj 15:54
Mariusz:
ABC a ty wchodzisz w rolę tego adwokata co
ale zauważ że później napisał w sposób standardowy
Poza tym jeśli już tak myśleć to gdyby umiał policzyć to prawdopodobnie by jej tutaj nie
zadawał
To samo w tym temacie gdyby Luki umiał rozwiązać to równanie to by go nie podawań
Jeśli przeczytacie co napisał u góry to dowiecie się że chodziło mu o funkcję tworzącą
26 maj 15:58
Mila:
Luki, sprawdź czy dobrze przepisałeś wzór ciągu, bo otrzymujemy równanie
charakterystyczne trudne do rozwiązania.
26 maj 16:23
Mariusz:
Mila
Ja też to już napisałem 26 maj 2020 15:19
A jeśli chodzi o równanie charakterystyczne to nie wiem czy mu zaakceptują skoro
u góry miał napisane "Funkcja tworząca dla równania rekuręcyjnego"
Może nie tyle jest trudne do rozwiązania co pierwiastki są wyrażone
w postaci sumy pierwiastków trzeciego stopnia
26 maj 16:39
Mila:
Mariusz, ten sam problem pojawi się przy wyznaczaniu funkcji tworzącej,
co widać w Twoim rozwiązaniu.
26 maj 16:56
papryka: Łuki czemu kolegów co dobrze matme umieją nie zapytasz żeby Ci dobrze wytłumaczyli?
26 maj 19:03