.
Oliwka: Bok rombu ma długość 13, a jedna z jego przekątnych ma długosć 24. Oblicz długość deugiej
przekątnej i pole tego rombu.
18 maj 12:02
annabb:

pitagoras i d=10 P=120
18 maj 12:07
Oliwka: Pitagoras czyli 12 do kwadratu+ 5 do kwadratu?
a pole P=e*f/2? czyli 12*13/2
18 maj 12:11
Oliwka: A ktos może to rozpisac ?
18 maj 12:20
annabb: 122+x2=132 więc x=5 więc cała przekątna d=10
18 maj 12:21
18 maj 12:22
Oliwka: A pole to P=12*13=156 cm
18 maj 12:27
18 maj 12:33
Kaja: Nie bo P=10*13
18 maj 12:40
fil:
18 maj 12:42
annabb: Pole to 24•10/2
18 maj 12:42
Dominika: A wzór na przekatna to ? d=
18 maj 12:52
annabb: w tym przypadku d=2x = 2•5=10 bo się przecinają w połowie
18 maj 13:00