nierówność jak zrobic
tosia: X3 +2x2 −9x−18=0
zrobiłam tak x2(x+2)−9(x+2)<0
(x+2)2(x2−9)<0 prosze o sprawdzenie i dalszą pomoc
13 maj 12:43
tosia: tak ma byc znak <0
13 maj 12:44
13 maj 12:44
13 maj 12:45
a7: (x2−9)=(x−3)(x+3) zgadza się?
13 maj 12:46
a7:

czyli mamy
−2 podwójne miejsce zerowe (gdyż jest (x+2)
2 − druga potęga)
3 pojedyncze miejsce zerowe
−3 pojedyncze miejsce zerowe
13 maj 12:48
13 maj 12:49
a7: odczytujemy z wykresu
x∊(−∞,−3)U(3,∞)
13 maj 12:49
ABC:
nie ufaj uczniom! ona źle przekształciła
13 maj 12:51
Jerzy:
@a7 , współczynnik przy x3 jest dodatni, czyli popraw wykres
13 maj 12:52
a7:

sorry, wykres zaczynamy od góry od prawej strony, odbijamy przy parzystej potędze i sprawdzamy
np. dla zera
13 maj 12:55
ABC:
ale ponadto oszukała z kwadratem
x
2(x+2)−9(x+2)=(x+2)(x
2−9)=(x+2)(x−3)(x+3)
tam nie ma podwójnego pierwiastka , dzieciaka musisz pilnować cały czas jaki ci robi przy
tablicy
13 maj 12:57
a7: ech
13 maj 12:57
a7:

x∊(−
∞−3)U(−2,−3)
13 maj 13:00
tosia: Dziękuję
13 maj 13:10