rozwiąż nierówność prosze o pomoc
BOCIANKOWA: x2(x2−16)(x−4)2(x+5)<lub =0
13 maj 11:25
BOCIANKOWA: porzebuję

!pilnie na już

13 maj 11:36
ABC:
już był dzwonek 11:35 , za późno
13 maj 11:37
BOCIANKOWA: nie jeszcze nie na 16
13 maj 11:38
Jerzy:
To na początek wyznacz miejsca zerowe tego wielomianu.
13 maj 11:40
BOCIANKOWA: błagam prosze o wytłumaczenie!
13 maj 11:42
a7: ok, spokojnie, moment
13 maj 11:42
Jerzy:
Kiedy iloczyn z lewej strony przyjmuje wartośc 0 ?
13 maj 11:43
a7: ile jest czasu?
13 maj 11:43
13 maj 11:43
BOCIANKOWA: mam do 14
13 maj 11:45
13 maj 11:45
a7: w linku 11:43 jest teoria
13 maj 11:45
a7: (x2−16)=(x−4)(x+4) zgadza się?
13 maj 11:46
ABC:
najpierw do 16, potem do 14 , i jakie wredne zadanie, pokrywają się pierwiastki z różnych
nawiasów
a ja właśnie swoim uczniom wydłużyłem termin z 24h do 48h na oddanie testu
13 maj 11:46
BOCIANKOWA: tak
13 maj 11:47
a7: czyli 4 jest potrójnym pierwiastkiem gdyż mamy (x−4)2*(x−4)=(x−4)3
0 jest podwójnym pierwiastkiem gdyż mamy x2
−4 jest pojedynczym pierwiastkiem gdyż (x+4) jest w pierwszej potędze
−5 jest pojedynczym pierwiastkiem gdyż (x+5) jest w pierwszej potędze
13 maj 11:49
Jerzy:
13 maj 11:49
BOCIANKOWA: zrobiłam tak X2(x−4)(x+4)(x2−8x+16)(x+5)< lub=0
13 maj 11:50
a7: (pierwiastek wielomianu to znaczy, że dla tej wartości wielomian przyjmuje wartość zero,
zapisujemy z przeciwnym znakiem niż w równaniu wielomianu)
13 maj 11:50
a7: x2(x−4)3(x+4)(x+5)≤0
13 maj 11:51
Jerzy:
11:50 , a po co wynażasz. Masz: x2(x + 4)(x − 4)3(x + 5) ≤ 0 i patrz na rysunek 11:49
13 maj 11:52
13 maj 11:52
BOCIANKOWA: ok dzieki rozumiem
13 maj 11:53
a7: wykres zaczyna się od dołu gdyż............................?
wykres przecinaoś w piątce i −4 i 4 gdyż są to nieparzyste krotności pierwiastków w zerze
odbija bo mamy parzystą potęgę
13 maj 11:54
a7: odczytujemy z wykresu
x∊(−∞,−5>U<−4,4>
13 maj 11:55
BOCIANKOWA: dzięki Jerzy i a7

teraz zrozumiałam całkowicie
13 maj 12:18
a7: fajnie!
13 maj 12:20
tosia: ale mam pytanie gdy znak bedzie ≥0 to x∊<−5,−4> i <4,+∞) ?dobrze pojmuję
13 maj 12:51
a7: tak, tak, dokładnie
13 maj 12:57
tosia: a wykres musze zrobić inacezj ? ni u kolezanki?
13 maj 13:01
Jerzy:
Wykres pozostaje ten sam.
13 maj 13:01
a7: wykres zaczynamy od prawej strony od góry jeśli współczynnik przy najwyższej potędze x jest
dodatni
13 maj 13:02
a7: Tosia się pyta o swój przykład z innego wątku
13 maj 13:02
13 maj 13:04
tosia: nie pytam o to co u koleżanki bociankowej
13 maj 13:04
tosia: siedze i robie cwiczenia z wielomianów rózne
13 maj 13:05
a7: a ok, tak, to wykres ten sam
13 maj 13:05