matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proszę o pomoc
Monika :
Wyznacz boki i kąty α, β w trójkątach prostokątnych, jeżeli α znajduje się naprzeciwko a, β naprzeciwkoboku .b zad. 1 a=6,b=4. Zad. 2. α=30 *, c=12,zad. 3.α=β=45*,a=6.zad4.α=30*,b=12 pierwiastek 3
9 maj 07:22
janek191:
z.1 c
2
= a
2
+ b
2
= 6
2
+ 4
2
= 52 = 4*13 c = 2
√
13
a
6
3
√
13
sin α =
=
=
c
2
√
13
13
b
4
2
√
13
sin β =
=
=
c
2
√
13
13
9 maj 07:43
a7:
6
zad1 sinα=
=3
√
13
/13≈0,8321
2
√
13
αodczytujemy z tablic≈ 56
o
https://matematykaszkolna.pl/strona/406.html
β=90−α≈34
9 maj 07:44
janek191:
z.2 α = 30
o
⇒ β = 60
o
c = 12 Mamy
a
= sin α
c
a
1
= sin 30
o
=
/ * 12
12
2
a = 6 b
2
= c
2
− a
2
= 12
2
− 6
2
= 144 − 36 = 108 = 36*3 b = 6
√
3
9 maj 07:47
a7:
mamy trójkąt ekierkę o kątach 30, 60, 90 , znając jeden bok możemy policzyć inne a
√
3
=12 a=12/
√
3
=4
√
3
9 maj 07:48
a7:
PS> to było zad.4
9 maj 07:48
a7:
https://matematykaszkolna.pl/strona/2280.html
9 maj 07:49
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick