Kwadrat ABCD o boku długości a jest podstawą ostrosłupa ABCDS
czarniecki: Kwadrat ABCD o boku długości a jest podstawą ostrosłupa ABCDS. Krawędz boczna AS
ma również długość a i jest prostopadła do płaszczyzny podstawy. Ostrosłup ten przecięto
płaszczyną przechodzącą przez wierzchołek A i prostopadłą do krawędzi CS. Oblicz pole
otrzymanego przekroju.
| | a √3 | |
Obliczyłem, że dłuższa przekątna ma |
| , ale nie wiem jak obliczyć drugą. |
| | 6 | |
7 maj 17:31
czarniecki: Ktoś, coś?
7 maj 18:21
Mila:
Po 20
7 maj 19:22
annabb:
| | a√6 | | a√2 | |
dłuższa ma |
| a druga ma |
| |
| | 3 | | 2 | |
7 maj 19:27
Mila:
Potrzebna jeszcze pomoc?
7 maj 20:09
czarniecki: tak
8 maj 12:48
Mila:

1) MN||DB
AK⊥SC
|SC|=a
√3, |AC|=a
√2, |D|=|SB|=a
√2⇔ΔDBS−Δrównoboczny
⇔ΔMNS−Δrównoboczny
a
2√2=a
√3*|AK| ⇔a
√2=
√3*|AK| /*
√3
a
√6=3*|AK|
==========
2) WΔAKS: |KS|=x
a
2=x
2+|AK|
2
3)ΔSKN∼ΔCBS⇔
stąd:
==============
Inny rysunek (może lepiej widać?)
8 maj 20:35
8 maj 21:22
8 maj 21:25
Mila:
Niepotrzebnie pisałam, bo już jest rozwiązane, ale zapomniałam, bo to dawno było.
8 maj 21:25