matematykaszkolna.pl
Ostrosłup zadanie maturalne. Greg: rysunekWitam mam zadanie z matury próbnej nowa era 2015 styczeń matematyka rozszerzona, nie ma nigdzie odpowiedzi do tych zadań a jedno sprawia mi trudność i nie mogę ruszyć coś z nim. Kwadrat ABCD o boku długości a jest podstawą ostrosłupa ABCDS. Krawędź boczna AS ma również długość a i jest prostopadła do płaszczyzny podstawy. Ostrosłup ten przecięto płaszczyzną przechodzącą przez wierzchołek A i prostopadłą do krawędzi CS. Oblicz pole otrzymanego przekroju. Doszedłem do tego że odcinek AP ma długość a6/3 a także odcinek SC to a3 to co udało mi się ustalić zaznaczyłem na rysunku, z moich obliczeń wynika również, że kąt ASC jest taki sam jak PAC, ale już sam nie wiem co to wnosi, utnkąłem w martwym punkcie, za dużo przemyśleń mam w głowie i to powoduje chaos. Przydałoby mi się jakieś świeże spojrzenie emotka
2 maj 23:59
losiu_09: Ściana ABS jest trojaktem rownoramiennym wiec SB=a2. Z Pitagorasa w trACS mamy SC2=AC2+AS2= (a2)2+a2= 3a2 . zauwazamy ze przekroj jest deltoidem wiec musimy policzyc jego przekatne . Dalej sam nie wiem ale trzeba pokombinować . przekatna PA jest prostopadła do SC mozna z tego jakos skorzystać . chcociaz sam nie wiem czy pomogłem jakoś emotka
3 maj 00:38
losiu_09: Przekatna AP mozesz wyznaczyc z pola trojkata prostokatnego PΔSCA= 1/2 * SC* AP = 1/2 * SA* AC . a * a2 = a3 * AF .. AF= a63
3 maj 00:46
losiu_09:
 a6 
AF=

3 
3 maj 00:52
Greg: Tak tak, napisałem że to mam , że odcinek AP ma długość taką właśnie a6/3. Tylko właśnie potrzebuje tej drugiej przekątnej deltoidu, lub boków x i b oraz kąta pomiędzy nimi.
3 maj 01:17
Greg: Widzę też, to że trójkąt DBS jest równoboczny a ta druga przekątna jest równoległa do jego podstawy DB, tyle że nie wiem na jakiej jest ona wysokości.
3 maj 01:18
Marta: Na pewno dobrze narysowałeś przekrój? Z zadania wynika, że cała płaszczyzna jest prostopadła do tej krawędzi emotka
3 maj 10:11
3 maj 12:09
Stanisław: Skąd wziąć drugą przekątną, dlaczego a2/2 ? też mam maturę w przyszłym tygodniu emotka
3 maj 14:12
Greg: mhm, czyli mowisz, że ta druga przekątna jest w połowie wysokości trójkąta DBS który jest równoboczny, a że jego bok to a2 to w połowie jest połowa z tego. Tylko z których pitagorasów to wynika, (to że na prawdę jest to połowa) bo ja nie widzę :c
3 maj 14:30
Greg: re
3 maj 20:27
Mila: Greg idź spać. Powodzenia na maturce. Zadanko się zrobi przed piątkiem. We wtorek takiego nie będzie.
3 maj 21:03
Qulka: rysunekposzukaj na forum ze 3 razy było a pitagorasy a2=x2+d2 2a2=3a2−2a3x+x2+d2 d=a2/3
3 maj 21:29
Qulka: rysunekaa to ta druga miała być emotka to z podobieństwa
a−2y 2y 

=

y a2/2−y 
y=a2 / 4 więc są takie same zatem z=z i jak namalujesz drugi przekrój to ta przekątna d2 będzie w połowie
3 maj 22:09
Greg: Który to jest trójkąt? Mógłbym prosić o jakieś oznaczenie go ? bo nie mogę go znaleźć na rysunku.
4 maj 21:00
Mila: Czekaj, nie wchodzi mi rysunek. Będę próbować za chwilę wkleić.
4 maj 21:55
Mila: rysunek |AS|=a |SB|=|SD|=|AC|=a2 |SC|2=a2+(a2)2 |SC|=a3 ΔSBC− Δprostokątny W ΔSAC: |AP|*|SC|=|AS|*|AC| |AP|*a3=a*a2
 a6 
|AP|=

3 
W ΔAPS: a2=|AP|2+|SP|2
 6a2 
|SP|2=a2

9 
 a3 
|SP|=

3 
W ΔSBC:
 |SB a2 6 
cosα=

=

=

|SC| a3 3 
PN⊥SC W ΔSPN:
 |SP| 
cosα=

|SN 
6 
a3 

3 

=

3 |SN| 
 a2 
|SN|=

2 
|SN|=|MN|
 1 a2 a6 
PAMPN=

*

*

2 2 3 
 a23 
PAMPN=

6 
4 maj 21:58
Mila:
5 maj 19:47
Qulka: mój ten sam co wyżej (ACS) tylko dodatkowo niebieska linia przecięcia z przekrojem SDB
5 maj 21:46
Mila: Wiem, Quleczko, ale zdaje się, że nie "widział". emotka
5 maj 22:30
5 maj 22:31
Qulka: ale dopisałam jakby za tydzień znów ktoś o to pytał bo to już chyba 5 post z tym zadaniem
5 maj 22:32
Mila: Podoba mi się to zadanie i wtrąciłam się.
5 maj 22:42
Greg: Dzięki wam bardzo za pomoc. Mila − bardzo ładnie, czytelnie rozpisane daje okejke emotka. Matura rozszerzona nie była jednak tak wymagająca jak to zadanie
9 maj 17:11
Kacper: :emotka
9 maj 17:20
Mila: Trening zawsze daje dobre wyniki. emotka
9 maj 23:43
Deni: Skąd wiemy że SN jest prostopadły do SP?
15 lut 18:36
Deni: Znaczy PN do SC
15 lut 18:37