Wyznacz wartość...
rado123: | | c | | 2c−2b | | b | |
O dodatnich liczbach a,b,c wiemy ze spełniają warunek |
| = |
| = |
| |
| | a+b | | a | | c | |
5 maj 21:24
pigor: ... z warunków zadania np. tak :
⇔
ab = c(2c−2b) i c
2 =
ab+b
2 ⇒ c
2 = 2c
2−2bc+b
2 ⇒
| | c | | c | |
⇒ c2−2bc+b2 = 0 /:b2 ⇒ ( |
| )2 − 2 |
| + 1= 0 ⇔ |
| | b | | b | |
| | c | | c | |
⇔ ( |
| − 1)2 = 0 ⇔ |
| = 1 − szukana wartość . ...  |
| | b | | b | |
5 maj 21:47
Mila:
Wtedy masz : 2c−2b=0
Jeśli a>0 to mamy sprzeczność. ?
5 maj 22:16
pigor: ..., racja, czyżby autor zadania ...

tego nie przewidział

,
zaraz idę spać, ale może "jutro" pochylę się nad tym jeszcze raz . ...;
6 maj 00:04
Mila:
Może źle treść przepisana.
6 maj 14:33
Metis: Milu polecenie i cała treść jest w porządku. Miałem to zadanie na sprawdzianie z funkcji
wymiernych.
6 maj 14:40
Metis: A ostateczne rozwiązanie w zeszycie mam takie jak pigor .
6 maj 14:42
pigor: ... no właśnie , mam pytanie do
rado123, czy
dobrze przepisała(e)ś treść (zwłaszcza założenie), czyli
dany układ − podwójną równość − w tym zadaniu
6 maj 14:53
pigor: ..., o już "widzę" wyjaśnienie
6 maj 14:54
Metis: Mogę zapisać rozwiązanie mojego profesora
6 maj 14:55
Metis: a,b,c>0
| 2c−2b | | b | |
| = |
| ⇔ ab=2c2−2bc |
| a | | c | |
c
2=ab+b
2
ab=2c
2−2bc //podstawienie za ab
2c
2−2bc+b
2=c
2
c
2−2bc+b
2=0
(c−b)
2=0
c−b=0
c=b
Zatem
6 maj 15:05
Mila:
Metis, teraz podstaw do (1) równania ,otrzymasz wtedy, że
a=0 co jest sprzeczne z założeniem.
6 maj 17:33
Metis: Milu możliwe. Tak mam zapisane w zeszycie.
Zatem zadanie jest źle sformułowane.
6 maj 18:21
Kacper:
9 maj 17:13
Metis:
9 maj 18:15