Wyznacz współrzędne wierzchołków B i D
matura2k20: Odcinek AC, gdzie A = (2,3) oraz C = (7,7), jest przekątną równoległoboku ABCD. Przekątna BD
tego równoległoboku zawiera się w prostej o równaniu y = −23 + 8
Wyznacz współrzędne wierzchołków B i D wiedząc, że pole tego równoległoboku jest równe 11.
Proszę o jakieś wskazówki bo już przerobiłem to na wiele sposobów i nic logicznego nie
wychodzi.
Jedyne pewniaczki jakie mam to długość AC = √41 i punkt przecięcia przekątnych to (92,
5).
6 maj 15:08
6 maj 15:09
6 maj 15:11
matura2k20: e−trapez... potężny kurs, ale czasem zadania są taką zagwostką że się w głowie nie mieści,
dzięki wielkie
6 maj 15:11
Mila:
| | 2 | |
A = (2,3) oraz C = (7,7), y=− |
| x+8 |
| | 3 | |
1)|AC|=
√52+42=
√41
| | 11 | | 1 | |
P▱=11⇔P ΔABC= |
| = |
| |AC|*h |
| | 2 | | 2 | |
| 1 | | 11 | | 11 | |
| *√41*h= |
| ⇔h= |
| − odległość punktu B od prostej AC |
| 2 | | 2 | | √41 | |
2) Prosta AC:
3=2a+b i 7=7a+b
−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 4 | | 7 | | 4 | | 7 | |
−4=−5a⇔a= |
| , b= |
| ⇔ y= |
| x+ |
| /*5⇔ |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
4x−5y+7=0
| | 2 | |
4) Odległość punktu B=(b, − |
| b+8) od prostej AC: |
| | 3 | |
b=3 lub b=6
Mamy punkty:
B(6,4) , D(3,6)
============
6 maj 19:09