rownoleglobok , geometria
dzejbi: Odcinek AC , gdzie A = (2,3) oraz C = (7,7) , jest przekątną równoległoboku ABCD.Przekątna BD
| | 2 | |
tego równoległoboku zawiera się w prostej o równaniu y=− |
| x+8 .Wyznacz współrzędne |
| | 3 | |
wierzchołków B i D wiedząc, że pole tego równoległoboku jest
równe 11.
4 maj 14:29
dzejbi: obliczyłem sobie środek przecięcia przekątnych |AC|
4 maj 14:42
Gangster: Przekatne przecinaja sie pod katem prostym, majac pole policzysz najpierw polowe przekatnej BD.
Pozniej liczysz dlugosc odcnika BS i SD, sa one rownej dlugosci.
4 maj 15:05
dzejbi: w równolegloboku też przecinaja się pod kątem prostym? wiem że na 100% w rombie
4 maj 15:08
Gangster: przeczytalem romb sorry, to nie przecinaja sie pod katem 90, ale połowią się. Dzisiaj nie jest
mój dzien widze.
4 maj 15:12
dzejbi: nom luzik
4 maj 15:22
Eta:
| | 2 | |
AC→= [5,4] i D(x, − |
| x+8) |
| | 3 | |
| | 2 | |
P=11 ⇒ |5(− |
| x+5)−4(x−2)|=11 /*3 |
| | 3 | |
|−10x+75−12x+24|=33
................
dokończ
4 maj 15:40
salamandra: można to zrobić klasycznie bez wektorów? bo zainteresowało mnie to zadanie, ale nie mogłem
znaleźć pomyslu
4 maj 15:47
f123: Mozna, liczysz dlugosc polowy przekatnej DB, a nastepnie odleglosc od przeciecia sie
przekatnych do punktu D musi byc ta wartosica. Dostajesz dwa punkty D I B
4 maj 15:50
Eta:
4 maj 15:50
salamandra: No właśnie, ale jak policzyć połowę DB mając tylko S?
4 maj 15:50
Eta:
Co to znaczy "klasycznie", bez wektorów ?
4 maj 15:52
salamandra: czyli bez wektorów
4 maj 15:52
Eta:
Wektory w geometrii analitycznej baaaaaaaaardzo upraszczają rozwiązania !
co widać w moim wpisie
4 maj 15:53
salamandra: Gorzej, jeśli się ich nie rozumie i chciałoby się inaczej rozwiązać

to da się czy nie da?

bo nie wiem jak obliczyć długość połowy DB mając tylko S?
4 maj 15:54
f123: Liczymy kat pomiedzy dwoma prostymi
4 maj 15:55
Eta:
Też tak można ( ale po co? wyciągać
armatę do zabicia
muszki
4 maj 15:57
dzejbi: o dziękuje bardzo
4 maj 16:00
salamandra: To gdybys Eto była tak uprzejma wytłumaczyć to rozwiazanie z wektorami, byłbym wdzięczny
4 maj 16:05
ICSP: Nie bądź!
Niech sam przemyśli!
4 maj 16:09
salamandra: Nie rozumiem jedynie tego wzoru z modułem
4 maj 16:11
ICSP: Masz dwa wektory które rozpinają równoległobok:
a = [ax , ay]
b = [bx , by]
wtedy pole tego równoległoboku jest równe wartości bezwzględnej z wyznacznika macierzy
zbudowanej z tych współrzędnych:
W = | ax ay | bx by| = axby − bxay
P = |W| = ...
4 maj 16:16
f123: To ja podrzucem z katem:
Prosta AS
| 1066 | | 2 | |
| = √(4.5 − x)2 + ( |
| x − 3)2 |2 |
| 2√21853 | | 3 | |
| 1136356 | | 81 | | 4 | |
| = |
| − 9x + x2 + |
| x2 − 4x + 9 |
| 349648 | | 4 | | 9 | |
| 13 | | 81 | | 4 | |
| = |
| − 9x + x2 + |
| x2 − 4x + 9 |
| 4 | | 4 | | 9 | |
Mnozysz razy 9, wyliczasz x i koniec zadania
4 maj 16:24
dzejbi: Przeglądając wasze odpowiedzi sam doszedłem do jeszcze jednej:
P
ABCD=11
P
ABCD=2*P
ACD
| | 1 | |
PABC= |
| |(xb−xa)(yc−ya)−(yb−ya)(xc−xa) |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 2 | |
5 |
| = |
| |(x−2)(7−3)−(− |
| x+8−3)(7−2)| |
| | 2 | | 2 | | 3 | |
...
...
x=6 v x=3
podstawiam i mam 2 punkty
4 maj 17:07
salamandra:
4 maj 17:10