Geometria analityczna - równoległobok
Fiflak: Cześć, mam problem z takim zadankiem
Odcinek AC , gdzie A = (2,3) oraz C = (7,7) , jest przekątną równoległoboku ABCD. Przekątna BD
tego równoległoboku zawiera się w prostej o równaniu y=−2/3x+8 . Wyznacz współrzędne
wierzchołków B i D wiedząc, że pole tego równoległoboku jest równe 11.
Nie mam kompletnie pomysłu jak się za to zabrać, próbowałem policzyć kąt miedzy tymi prostymi,
żeby móc przyrównać do wzoru na Pole i obliczyć długość przekatnej DB ale nie wychodzi mi
żadne sensowny wynik. Byłbym wdzięczny za jakąś wskazówkę.
11 kwi 15:36
ford:
Policz współrzędne S − środka odcinka AC
| | 11 | |
Skorzystaj z tego, że PABD = |
| (połowa równoległoboku) |
| | 2 | |
| | 2 | |
Przerób sobie równanie y = − |
| x+8 na postać ogólną i policz odległość punktu A = (2,3) od |
| | 3 | |
prostej BD
ta odległość jest wysokością h trójkąta ABD opuszczoną z wierzchołka A na bok BD
| | 1 | |
Ze wzoru PABD = |
| *|BD|*h, znając h (odległość A od prostej BD) oraz pole PABD = |
| | 2 | |
| | 11 | |
|
| wyliczasz długość |BD| |
| | 2 | |
| | 2 | |
Oznaczasz B = (x, − |
| x+8) i korzystasz ze wzoru na długość odcinka SB równą połowie |
| | 3 | |
długości BD
Powinno wyjść B = (3,6), D = (6,4) albo na odwrót
11 kwi 15:52
Fiflak: Dzięki wielkie ford, zrobiłem tak jak napisałeś i wszystko ładnie wyszło
11 kwi 17:15