elzbro:
Przepraszam w poprzednim zadaniu jest pomyłka. Przesyłam ponownie poprawione.
Wyznacz parametry m,n tak, aby liczba (-1) była pierwiastkiem trzykrotnym wielomianu W(x)= x4+5x3+mx2+(m-n)x+n
29 lis 19:35
Jakub:
-1 jest pierwiastkiem czyli:
W(-1)=0
(-1)
4 + 5(-1)
3+m(-1)
2+(m-n)(-1)+n=0
1-5+m-m+n+n=0
-4+2n=0
n=2
Masz już n
-1 jest trzykrotnym pierwiastkiem zobacz strona
143
można więc W(x) zapisać jako (x+1)
3(x-c)
jak to rozpiszesz ze wzorów skróconego mnożenia
55 i porównasz współczynniki przy odpowiednich potęgach to znajdziesz m
29 lis 19:53
mach3trb: w którym roku to było?
19 kwi 17:47
Janek: 4. post w historii tego forum
19 kwi 17:50