Znajdź równanie stycznej
szmsz: Znajdź równanie stycznej do wykresów funkcji f(x)=(x−1)(x−2)(x−3) oraz g(x)=−(2x2)/(3x−3)
25 mar 20:09
25 mar 20:29
szmsz: nie widzę w jaki sposób metoda przedstawiona w linku ma rozwiązać mój problem, chyba że mnie
oświecisz
25 mar 20:40
: 2 punkty prostej stycznej są wspólne z wykresami f(x) i g(x) więc jeden należy do jednej
funkcji a drugi do tej drugiej czyli spełnia ich równania, które masz podane => rozwiąż układ
równań
25 mar 20:45
25 mar 21:09
szmsz:
f'(x)=3x
2−12x+11
styczna dla f(p) wyszła
y = (3p
2−12p+11)x−2p
3+6p
2−6
dla g(q) wyszło
| | −6q2+12q | | 6q2 | |
y = |
| x− |
| |
| | (3q−3)2 | | (3q−3)2 | |
mam układ równań
| | −6q2+12q | |
3p2−12p+11= |
| |
| | (3q−3)2 | |
iiiiiiiii
nic mi z tego nie wychodzi
25 mar 22:45
matmax: y − f(a) = f'(a)(x − a)
y − f(b) = f'(b)(x − b)
Sprowadz do najprostszej postacie y = ... a nastepnie uporzadkuj i porownaj wspolrzynniki przy
x oraz wyrazy wolne i masz uklad rownan z dwiema niewiadomymi
26 mar 00:03
qq: nie ma stycznej, bo rzędy wielomianów są różne
26 mar 08:12