styczna
kalafiorowa: Znajdz rownanie wspolnej stycznej do wykresu funkcji f(x)=x2+4x+8 oraz g(x)=x2+8x+4
mogłabym prosić o wytłumaczenie? chciałabym wiedzieć jak rozwiązywać tego typu zadania
8 mar 22:07
Jack: Współczynnik a takiej stycznej w jakimś punkcie x0 będzie równy pochodnej funkcji w tym
punkcie x0. Więc f'(x0)=2x0+4.
Jednak ma to być również styczna do drugiej funkcji, więc g'(x0)=2x0+8.
Żeby znaleźć ten punkt trzeba przyrównać obie pochodne.
2x0+4=2x0+8
4=8.
sprzeczność.
Zatem nie istnieje styczna wspólna dla obu tych funkcji. Warto sobie zrobić rysunek
8 mar 22:26
Jack: poprawka, źle zrobiłem!
8 mar 22:30
8 mar 22:49
Jack: Ten punkt nie musi być przecież wspólny... Będzie to tak wyglądało:
Punkt styczności do f(x) ma współrzędne (x1,x12+4x1+8),
punkt styczności do g(x) ma współrzedne (x2, x22+8x2+4).
Policzmy styczną do f(x) w punkcie x1:
y=f'(x1)(x−x1)+y1,
y=(2x1+4)(x−x1)+x2+4x1+8
y=− x12 +8+(2x1+4)x
Teraz to samo dla stycznej do g(x) w x2:
y=g'(x2)(x−x2)+y2,
y=(2x2+8)(x−x2)+x22+8x2+4
y=−x22+4+(2x2+8)x
Skoro obie styczne są, de facto, tą samą styczną to:
− x12 +8=−x22+4
oraz
2x1+4=2x2+8
Trzeba rozwiazać taki układ.
z 2. mamy: x1=x2+2, a podstawiając do 1. otrzymujemy:
−(x2+2)2+x22+4=0
x22−4x2−4+x22+4=0
−4x2=0
x2=0
Teraz wracamy do równania z x2.
Mamy, że y= −x22+4+(2x2+8)x, a po podstawieniu
y=8x+4.
8 mar 22:57
Jack: dokładnie tak.
8 mar 22:58