Prawdopodobieństwo
Maciek: W pracowni komputerowej znajdują się monitory trzech typów: A,B,C.
Wiadomo, że monitory typu:
− A psują się w okresie gwarancji z prawdopodobieństwem: 0,1;
− B psują się w okresie gwarancji z prawdopodobieństwem: 0,15;
− C psują się w okresie gwarancji z prawdopodobieństwem: 0,05.
Monitorów typu A jest 20, pozostałych po 30.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że monitor pracownika nie zepsuje się w okresie gwarancji ?
Jaka jest szansa, że zepsuty monitor jednego z pracowników był typu A?
25 mar 16:54
ite: Najpierw wzór na prawdopodobieństwo całkowite
1023.
W drugim prawdopodobieństwo warunkowe
1020.
25 mar 17:16
Maciek: Wyszło mi, że prawdopodobieństwo, że monitor pracownika nie zepsuje się w okresie gwarancji =
0,32
A szansa, ze zepsuty monitor był typu A: 0,005
25 mar 17:40
ite:
monitory typu A nie psują się w okresie gwarancji z prawdopodobieństwem 0,9
typu B 0,85
typu C 0,95
| | 20 | | 30 | |
prawdopodobieństwo, że pracownik używa monitora typu A |
| , typu B |
| , typu C |
| | 80 | | 80 | |
P(G) − prawdopodobieństwo, że monitor pracownika nie zepsuje się w okresie gwarancji
| | 20 | | 30 | | 30 | |
P(G)=0,9* |
| +0,85* |
| +0,95* |
| =0,9 |
| | 80 | | 80 | | 80 | |
25 mar 19:57