Jak to obliczyć?
Tired ;~|:

Oblicz pola powierzchni brył obrotowych otrzymanych przez obrot szesciokata foremnego o boku a
wokol
a) prostej przechodzacej przez środki przeciwleglych bokow szesciokąta
b) prostej zawierajacej dłuższa przekatna szesciokata
c) prostej zawierajacej bok szesciokata
18 mar 22:56
a7: a) mamy walec o promieniu a
√3/2 i wysokości a oraz dwa stożki o promieniu a
√3/2 i
tworzącej a (wysokościa/2)
| | √3 | | √3 | | a | |
π(a |
| )2*a+2*π(a |
| )2* |
| =........... |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
18 mar 23:05
a7: to było b)
18 mar 23:06
wredulus_pospolitus:
(a) dwa 'ścięte stożki o średnicy = główna przekątna sześciokąta
(c) walec o promieniu 'krótsza przekątna' sześciokąta + dwa stożka o tym samym promieniu − dwa
stożki o połowę mniejszym promieniu
18 mar 23:09
a7: b) miałoby być pole powierzchni
ech
18 mar 23:10
18 mar 23:11
a7: b) 2πr+2πrl=2πr(1+l)=a√3π(1+a)
?
18 mar 23:15
a7:

a) 2πrl−2π(r/2)l=πrl=2a
2π
?
18 mar 23:20
a7:

| | √3 | |
2πa√3*a+2*πa√3*2a−2πa |
| *a=5a2√3π |
| | 2 | |
18 mar 23:39
Tired ;~|: Powinno wyjść w
a) 3,5πα2
b) 2√2πa2
c) 6√2πa2
18 mar 23:45
Tired ;~|: *b)2√3πa2
18 mar 23:45
a7: ale tak jest w książce czy tak wyszło komuś?
18 mar 23:46
18 mar 23:47
18 mar 23:50
Tired ;~|: ups, nie ma kodowania takiego
18 mar 23:51
a7: ?
18 mar 23:51
a7: c) 6√3πa2
18 mar 23:51
a7: ok w a) już widzę błąd
18 mar 23:54
a7: | | a | | a | |
2πa*2a−2π |
| *a+2π( |
| )2=3,5πa2 |
| | 2 | | 2 | |

trzeba od dwóch stożków odjąć dwa mniejsze i dodać jeszcze "pokrywki"
18 mar 23:56
a7: to było a)
teraz b)
| | a√3 | |
2πU{a√3{2}*a+2π |
| *a=2 √3πa 2  |
| | 2 | |
trzecie może sprobuj sam(a policzyć
19 mar 00:00
a7: | | a√3 | | a√3 | |
c)2πa√3*a+2πa√3*2a−2π |
| *a+2π |
| *a=6√3πa2 |
| | 2 | | 2 | |
19 mar 00:09