zadanie z parametrem
jaros: Dla jakich wartości parametru m ∈ R równanie (2m
2 + m – 1)x
3 + (5 – m)x
2 – 6 x = 0 ma trzy
różne pierwiastki, które tworzą ciąg arytmetyczny?
Wyciągnałem x przed nawais i mam już jeden pierwistek, którym jest zero pozostałe warunki to
1) a≠0
2) Δ>0
| | 1 | | −1 | |
Pojawia mi się problem ponieważ z a wychodzmi mi m≠ {−1, |
| } a z delty m∊R − |
| |
| | 2 | | 7 | |
ktos pomoze?
3 mar 20:32
Saizou :
Niech (x1, x2, x3) to ciąg arytmetyczny
teraz pierwiastek x=0 może być na 3 miejscach
a) (0, x2, x3)→2x2=0+x3
b) (x1, 0, x3)→2*0=x1+x3
c) (x1, x2, 0)→2*x2=x1+0
Przy czym przypadki a oraz c obliczeniowo będą takie same
3 mar 20:36
a7: @jaros a ile Ci wyszła Δm?
3 mar 21:02
jaros: Jak mam obliczeniowo wykonać te przypadki
3 mar 22:01
jaros: Nie rouzmiem a7 pytania napisalem chyba wyzej
3 mar 22:02
a7: czy tam jest (5+m)x2 czy (5−m)x2
3 mar 22:11
jaros: (5−m)x2
3 mar 22:18
a7: no mi dla (5−m)x2 inna delta
Δ=(5−m)2−4*(−6)(2m2−m−1)=49m2−34m+1
Δm=960=8√15
?
3 mar 22:29
jaros: (2m2 + m – 1) zamiast + przepisujesz −
3 mar 22:31
jaros: delta jest dobra
3 mar 22:31
a7: ok, moment
3 mar 22:31
a7: b)x1+x2 bierzemy wzory Viete'a
3 mar 22:35
a7: B)x1+x3=−b/a=0 m=5
3 mar 22:37
jaros: Co tu się stało?
3 mar 22:41
a7: a) c)
0, x1, x2
x1=0+r x2=2r
x1+x2=3r=−b/a =...... x1*x2=2r2=c/a=.....
3 mar 22:44
a7: 22:37 rozpatrujemy przypadek b)
3 mar 22:45
3 mar 22:46
a7: jeżeli zero jest środkowym pierwiastkiem to pierwszy środkowy wyraz jest równy poprzedni plus
następny przez dwa
−b/a=0
| | m−5 | |
−b/a= |
| =0 m−5=0 m=5 |
| | 2m2+m+1 | |
3 mar 22:48
jaros: rozumiem ze to z tw sąsiadów ale jak 2x2=x1 wstawić do wzorów vietta?
3 mar 22:50
3 mar 22:52
jaros: 2x2=0+x3 ale jak to jest obliczone?
3 mar 23:00
a7: jak zero jest pierwsze to x
2=0+r a x
3=0+2r
x
2+x
3=3r x
2*x
3=2r
2
3 mar 23:05
jaros: wyliczamy z dwóch równan m i r?
3 mar 23:09
a7: no nie wiem może jest jakiś sposób z lepszym pomysłem
3 mar 23:09
jaros: Czyli wie ktoś jak to rozwiązać?

Bo ruzmiem jak zero jest na 2 miejscu ale co w przypadku 1
i 3 i czy wyniki sa sumowane czy zbierane w czesc wspolna?
3 mar 23:11
wredulus_pospolitus:
zaraz spojrzę
3 mar 23:22
a7: rozwiązałam ten układ równań i wychodzi Δ
3=729
√Δ=27
?
3 mar 23:24
wredulus_pospolitus:
mamy trzy przypadki:
1)
0, x
1, x
2
wtedy (skoro to ma być ciąg) to x
2 = 2*x
1
| | −b + √Δ | | −b − √Δ | |
czyli |
| = 2* |
| −> 3√Δ = −b |
| | 2a | | 2a | |
2)
x
1 , 0 , x
2
wtedy x
1 = −x
2
czyli −(−b −
√Δ) = −b +
√Δ −> b = 0
3)
x
1, x
2, 0
wtedy x
1 = 2*x
2
czyli −b = −3
√Δ
3 mar 23:26
jaros: Czy wiliczajac delte z parametrem m z równania wyjsciowageo otrzymam wyniki?
3 mar 23:28
wredulus_pospolitus:
Mnie się pytasz? Nie wiem nawet o co się pytasz tak naprawdę −−− ja nie analizowałem Twojego
rozwiązania.
Analizę wątku zakończyłem na poście z 22:01
I napisałem Ci co należy po prostu policzyć (bez bawienia się we wzoru Viete'a) aby mieć
pewność, że trzy pierwiastki będą tworzyć ciąg arytmetyczny (na to dokładasz warunek Δ > 0
oczywiście).
3 mar 23:45
wredulus_pospolitus:
wyliczanie 'r' jest CAŁKOWICIE zbyteczne

... my 'r' znamy od początku:
1)
0, x
1 , x
2 −−−> r = x
1 − 0 = x
1 
i dlatego x
2 = x
1 + r = 2x
1
2)
x
1 , 0 , x
2 −−−> r = 0 − x
1 = −x
1 
i dlatego x
2 = 0 −x
1 = −x
1
3)
x
1 , x
2 , 0 −−−> r = 0 − x
2 = −x
2 
i dlatego x
2 = x
1 − x
2 −−> 2x
2 = x
1
te wszystkie Twoje obliczenia są CAŁKOWICIE ZBYTECZNE
3 mar 23:47
jaros: policzysz dla mnie 1 przypadek a ja dokończę resztę?
3 mar 23:51
wredulus_pospolitus:
ŹLE POLICZONA Δ

Δ = (5−m)
2 + 24(2m
2 + m – 1) = 49m
2 + 14m + 1 = (7m+1)
2 




1)
3
√Δ = −b ⇔ 3*|7m+1| = m−5 ⇒ brak rozwiązań
i lecisz dalej
3 mar 23:55
wredulus_pospolitus:
a nie ... Ty miałeś/−aś dobrze policzoną Δ. To a7 się rypnęła.
3 mar 23:56
a7: ale to nie ta delta którą Ty liczyłeś ja wyliczałam r i podstawiałam do wzorów Viete'a
3 mar 23:58
a7: To Ty masz błąd
3 mar 23:58
a7: a może nie, już nie wiem
3 mar 23:58
wredulus_pospolitus:
(1) wyjaśnienie:
3*|7m+1| = m−5 ma szansę być spełnione dla m ≥ 5, więc wtedy |7m+1| = 7m+1 (bo 7m+1 > 0)
więc mamy:
3*(7m+1) = m−5
21m + 3 = m−5
20m = −8 −> m = −2/5 <−−− sprzeczność
3 mar 23:58
jaros: Pomoże mi ktoś rozwiązać układ równian który napisał a7 o 23;05?
4 mar 16:48
a7: ja zaraz napiszę
4 mar 16:57
a7:
podstawiamy do r
2 er z pierwszego
| (m−5)2 | | −6 | |
| = |
| |
| 9(2m2+m−1)2 | | 2(2m2+m−1) | |
wymnażamy na krzyż i po obliczeniach
2m
2−20m+50=−108m
2−54m+54
55m
2+17m−2=0
Δ=729
√Δ=27
4 mar 17:06
jaros: Ja wymazałem wyszko i otrzymałem 110x
4 + 89x
3 − 42x
2 − 19x + 2 = 0


4 mar 18:18
jaros: wyznaczy teraz p/q?
4 mar 18:19
jaros: o cholera ale tego jest masa do sprawdzenia
4 mar 18:24
a7: nie
4 mar 18:25
a7: wymnażamy
2(m−5)2(2m2+m+1)=−54(2m2+m+1)2
dzielimy przez (2m2+m+1)
zostaje
2(m−5)2=−54(2m2+m+1)
4 mar 18:28
a7: oczywiście minus jeden zamiast +1
4 mar 18:28
wredulus_pospolitus:
jaros −−− to po cholerę upierasz się przy wersji 'na około'
4 mar 18:29
jaros: Jezus jak ja cos takiego dosnute na maturze to sie popłacze
4 mar 18:29
jaros: tak btw to jest przykładowe zadanie maturalne za 7 pkt
4 mar 18:30
a7: a to ze zbioru zadań maturalnych?
4 mar 18:30
jaros: Si
4 mar 18:31
wredulus_pospolitus:
bo podejście a7 o ile rozwiązalne jest to jest podejście mocno skomplikowanym
zwłaszcza, że Δ = (7m+1)2 aż wstyd nie skorzystać z tego.
No ale rób jak se uważasz.
4 mar 18:32
a7: lepiej zrobić metodą Wredulusa
4 mar 18:34
a7: wczytaj się 23:26, ja już chyba zrozumiałam mogę wytłumaczyć jakby co
4 mar 18:34
a7: 23:55 Wwredulus zrobił błąd − wychodzi m=1/11
4 mar 18:37
a7: ?
4 mar 18:40
a7: nie, ja pasuję, nie wiem
4 mar 18:43
jaros: Ej czyli wynik to m ∊ {−5/2;1/11;5}?
4 mar 18:44
jaros: podbijam
4 mar 19:14
a7: u mnie m ∊ {−2/5; 1/11 ,5}
4 mar 19:25
6 mar 01:14
a7: @Mariusz to jest zadanie na poziomie matury rozszerzonej, czy umiesz może podać
rozwiązanie lub wyjaśnić rozwiązanie Wredulusa
6 mar 01:18
wredulus_pospolitus:
patrząc na to co robiłem:
1) brak rozwiązań
2) m = 5
3) m = −2/5 lub m = 1/11
ostatecznie, te trzy wartości m
6 mar 01:42
wredulus_pospolitus:
1) 3*|7m+1| = m−5 <−−− brak rozwiązań
2) 5−m = 0 −−> m = 5
3) 3*|7m+1| = 5−m −−−> m = −2/5 lub m = 1/11
6 mar 01:44
Mariusz:
a7
Z równania 110x4 + 89x3 − 42x2 − 19x + 2 = 0
dostanie te same pierwiastki co ty otrzymałaś
ale otrzyma także pierwiastki które zerują mianownik i które trzeba odrzucić
110x4 + 89x3 − 42x2 − 19x + 2=(55x2+17x−2)(2x2+x−1)
Równanie czwartego stopnia można rozwiązać na poziomie matury
W pewnym momencie przydatna może być trygonometria i zdefiniowanie funkcji odwrotnej
Trzeba by połączyć wpisy tego wredulusa
3 mar 2020 23:26
3 mar 2020 23:47
3 mar 2020 23:55
3 mar 2020 23:58
Aby rozwiązać to zadanie wystarczy tylko rozwinąć pomysł z wpisu wredulusa
z 3 mar 2020 23:26
6 mar 02:27
Mariusz:
110x
4 + 89x
3 − 42x
2 − 19x + 2 = 0
Ja rozwiązałem to równanie w następujący sposób
Dzielimy równanie przez 110
| | 89 | | 42 | | 19 | | 2 | |
x4 + |
| x3 − |
| x2 − |
| x + |
| = 0 |
| | 110 | | 110 | | 110 | | 110 | |
Chcemy uzyskać najpierw różnicę kwadratów a następnie iloczyn dwóch trójmianów kwadratowych
więc zaczynamy od grupowania wyrazów
| | 89 | | 42 | | 19 | | 2 | |
(x4 + |
| x3) − ( |
| x2 + |
| x − |
| ) = 0 |
| | 110 | | 110 | | 110 | | 110 | |
Wyrażenie w lewym nawiasie (po naszej lewej)
dopełniamy do kwadratu zupełnego zgodnie ze wzorem skróconego mnożenia na kwadrat sumy
| | 89 | | 7921 | |
(x4 + |
| x3+ |
| x2) − |
| | 110 | | 48400 | |
| | 7921 | | 42 | | 19 | | 2 | |
( |
| + |
| x2 + |
| x − |
| ) = 0 |
| | 48400 | | 110 | | 110 | | 110 | |
| | 89 | | 26401 | | 19 | | 2 | |
(x2+ |
| x)2−( |
| x2+ |
| x − |
| )=0 |
| | 220 | | 48400 | | 110 | | 110 | |
42*440=18480
18480
+ 7921
26401
| | 89 | | 26401 | | 19 | | 2 | |
(x2+ |
| x)2−( |
| x2+ |
| x − |
| )=0 |
| | 220 | | 48400 | | 110 | | 110 | |
Teraz zauważamy że wyrażenie w drugim nawiasie od naszej lewej
jest trójmianem kwadratowym i będzie ono kwadratem zupełnym gdy jego wyróżnik
będzie równy zero
Gdybyśmy od razu liczyli wyróżnik to mogłoby się okazać że nie jest on równy zero
dlatego trzeba wprowadzić parametr aby uzależnić od niego wyróżnik trójmianu kwadratowego
Parametr wprowadzamy tak aby wyrażenie w pierwszym nawiasie od naszej lewej
nadal był kwadratem zupełnym (znowu korzystamy z wzoru skróconego mnożenia)
| | 89 | | 26401 | | 19 | | 2 | |
(x2+ |
| x)2−( |
| x2+ |
| x − |
| )=0 |
| | 220 | | 48400 | | 110 | | 110 | |
| | 26401 | | 89 | | 19 | | y2 | | 2 | |
((y+ |
| )x2 +( |
| y+ |
| )x + |
| − |
| )=0 |
| | 48400 | | 220 | | 110 | | 4 | | 110 | |
Δ=0
| | 8 | | 26401 | | 89 | | 19 | |
(y2− |
| )(y+ |
| )−( |
| y+ |
| )2=0 |
| | 110 | | 48400 | | 220 | | 110 | |
| | 26401 | | 8 | | 52802 | |
y3+ |
| y2− |
| y− |
| − |
| | 48400 | | 110 | | 1331000 | |
| | 7921 | | 1691 | | 361 | |
( |
| y2+ |
| y+ |
| ) |
| | 48400 | | 12100 | | 12100 | |
| | 42 | | 2571 | | 92512 | |
y3+ |
| y2− |
| y− |
| =0 |
| | 110 | | 12100 | | 1331000 | |
| z3 | | 42 | | 2571 | | 92512 | |
| + |
| z2− |
| z− |
| =0 |
| 1331000 | | 1331000 | | 1331000 | | 1331000 | |
z
3+42z
2−2571z−92512=0
92512:2
46256:2
23128:2
11564:2
5782:2
2891:7
413:7
59:59
1
Do sprawdzenia mamy
2(5+1)(2+1)(1+1) =2*6*3*2=72
dzielników
Sprawdzamy z=49
z
3+42z
2−2571z−92512=0
117649+100842−125979−92512=0
117649
100842
218491
125979
92512
218491
218491 − 218491 = 0
0 = 0
z
1=49
| | 26401 | | 89 | | 19 | | y2 | | 2 | |
((y+ |
| )x2 +( |
| y+ |
| )x + |
| − |
| )=0 |
| | 48400 | | 220 | | 110 | | 4 | | 110 | |
| 21560+26401 | | 47961 | |
| = |
| |
| 48400 | | 48400 | |
| 4361 | | 19*220 | | 8541 | |
| + |
| = |
| |
| 24200 | | 24200 | | 2420 | |
| 2401 | | 2*440 | | 1521 | |
| − |
| = |
| |
| 48400 | | 4840 | | 48400 | |
| | 47961 | | 8541 | | 1521 | |
( |
| x2 + |
| x + |
| )=0 |
| | 48400 | | 2420 | | 48400 | |
√4'79'61=219
4
79|41*1
41
3861|429*9
3861
0
√15'21=3
9
621|69*9
621
0
| | 47961 | | 8541 | | 1521 | |
( |
| x2 + |
| x + |
| )=0 |
| | 48400 | | 2420 | | 48400 | |
| | 89 | | 49 | | 219 | | 39 | |
(x2+ |
| x+ |
| )2−( |
| x+ |
| )2=0 |
| | 220 | | 220 | | 220 | | 220 | |
| | 89 | | 49 | | 219 | | 39 | |
((x2+ |
| x+ |
| )−( |
| x+ |
| )) |
| | 220 | | 220 | | 220 | | 220 | |
| | 89 | | 49 | | 219 | | 39 | |
((x2+ |
| x+ |
| )+( |
| x+ |
| ))=0 |
| | 220 | | 220 | | 220 | | 220 | |
| | 13 | | 1 | | 7 | | 2 | |
(x2− |
| x+ |
| )(x2+ |
| x+ |
| )=0 |
| | 22 | | 22 | | 5 | | 5 | |
(22x
2−13x+1)(5x
2+7x+2)=0
Aby rozwiązać to równanie trzeciego stopnia które się pojawiło też nie trzeba było
zgadywać pierwiastków wśród dzielników wyrazu wolnego
Pomysł na równanie trzeciego stopnia polega na tym aby
1) wyrugować wyraz z x
2 przedstawiając wielomian trzeciego stopnia w
postaci sumy potęg dwumianu
2) tak przekształcić wzór skróconego mnożenia na sześcian sumy aby
przypominał on postać równania trzeciego stopnia które chcemy rozwiązać
6 mar 08:26