stereometria
salamandra:

Zadanie:
W stożku obrotowym kąt nachylenia tworzącej do płaszczyzny podstawy ma miarę α. Na stożku
opisano kulę o promieniu R. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego stożka.
Z czego tu skorzystać, skoro nie mam pewności, że ten promień to dwusieczna kąta α, bo jest
okrąg opisany, a nie wpisany?
2 mar 16:30
2 mar 16:39
2 mar 16:40
salamandra: Nigdy nie mogę tego zapamiętać, dzięki! Zaraz spróbuję
2 mar 16:44
salamandra: No tak, ale wtedy nie wyznaczę podstawy tego stożka, bo muszę wziąć bok naprzeciwko kąta α?
2 mar 17:00
2 mar 17:03
salamandra:

mogę tak?
b=R*2sinα
β=180−2α
a=R*2sin2a
2 mar 17:05
salamandra: Wybacz, pisałem przed Twoim wpisem, już zerkam
2 mar 17:05
a7: zajrzyj do linku
2 mar 17:05
a7: ok
2 mar 17:05
salamandra: Zostając na razie przy swoim:
a=R*2sin(2α)
R
2*sin
22α+H
2=R
2*2sin
2α
mogę tak też czy nie wyjdzie?
2 mar 17:15
salamandra: zrobiłem tak jak w linku:
H=R*2sin
2α
| | 1 | |
Pp=( |
| a)2*π = π*(Rsin(2a))2= R2*sin22α*π |
| | 2 | |
Pb=π*Rsin(2α)*R*2sinα=Rπ*4sin(2α)sin(α)
| | 1 | | 1 | |
V= |
| *R2*sin2(2α)π*R2sin2α= |
| R3π*sin2(2α)*2sin2(α) |
| | 3 | | 3 | |
To jest źle, czy tak ma być i czy można to jakoś uprościć, bo koszmarnie to wygląda
2 mar 17:24
Saizou :
a=2Rsinα
r=2Rsinαcosα=R*sin(2α)
R+b=2Rsin
2α
b=R(2sin
2−1)=R*cos(2α)
| | 1 | | 1 | |
V= |
| πR2*sin2(2α)*(R+R*cos(2α))= |
| πR3*sin2(2α)(1+cos2(2α)) |
| | 3 | | 3 | |
2 mar 19:34
salamandra: Hm, jedynie to się u nas różni ja mam na końcu 2sin2α, a ty (1+cos2(2α)), jest to równoważne?
2 mar 19:40
Saizou :
Nie, dla kąta np. α=30° się rozjeżdża
2 mar 19:49
salamandra: Spróbuję poszukać błędu, a jak nie, to skorzystam z Twojego sposobu, dzięki
2 mar 19:51
salamandra: Nie widzę u siebie błędu
2 mar 20:14
Saizou : Pokaż swoje rozwiązanie wraz z rysunkiem
2 mar 20:23
salamandra:

b=R*2sinα
a=R*2sin(2α)
H=R*2sin
2α
Pp=π*(2Rsin2α)
2=R
2*sin
22α*π
Pb=π*Rsin(2α)*R*2sinα*Rπ*4sin(2α)sinα
Pc=R
2sin
2(2α)*π+Rπ*4sin2αsinα = Rπ(Rsin
22a+4sin2a*sinα)
| | 1 | | 1 | |
V= |
| *R2*sin2(2α)*π*R2sin2α = |
| R3π*sin2(2α)*2sin2α |
| | 3 | | 3 | |
2 mar 21:00
Saizou : | | 1 | |
Pp=πr2=π*( |
| *2Rsin(2α))=πR2sin2(2α) |
| | 2 | |
P
b=πrl=π*Rsin(2α)*2Rsinα=2πR
2sinα*sin(2α)
P
c=πR
2sin(2α)(sin(2α)+2sinα)
u mnie źle jest pod koniec

wyniki mamy takie same, bo
1+cos2x=2sin
2x
wynika to z równości
cos2x=cos
2x−sin
2x
1=sin
2x+cos
2x
=======+
1+cos2x=2sin
2x
2 mar 21:14
salamandra: Czyli oboje mamy źle?
2 mar 21:17
Saizou :
Objętość mamy dobrze, tylko ja źle wklepałem do laptopa
| | 1 | |
V= |
| πR3*sin2(2α)(1+cos(2α))= |
| | 3 | |
2 mar 21:20
salamandra: Źle przepisałem pole boczne, przepisałem pole całkowite dwa razy. Pc mam dobrze? Bo u Ciebie
troche inaczej to wyglada
2 mar 21:22
salamandra:
Pb=π*R*sin(2α)*R*2sinα = πR
2sin(2α)*sin(α)
| | 1 | |
Pp=π*( |
| a)2 = π*R2*sin2(2α) = R2π*sin2(2α) |
| | 2 | |
Pc=R
2π*sin
2(2α)+πR
2sin(2α)*sin(α) = πR
2(sin
2(2α)+2sin(2α)*sin(α))=
πR
2*sin(2α)(sin(2α)+2sin(α))
Nie wiem skąd wytrzasnąłem to 4sin2a wcześniej,
dzieki wielkie Saizou
2 mar 21:47
Saizou : na zdrowie
2 mar 21:54