planimetria
tomek: Ramie trapezu równoramiennego ma 4cm a długość dłuższej podstawy wynosi 6cm.
Oblicz promień okregu opisanego na trapezie oraz promień okręgu wpisanego w niego.
1 mar 19:21
a7:
https://matematykaszkolna.pl/strona/874.html
aby okrąg mógł być wpisany w czworokąt musi być spełniony warunek (jak w linku) 4+4=6+x x=2
aby okrąg był opisany na trapezie to jest on opisany na trojkącie ABC (ABD) liczymy przekątną
AC z tw. Pitagorasa
d=2
√7
i z tw. sinusów
1 mar 20:39
tomek: a skąd wiem, że k ACB jest prosty?
poza tym w odpowiedzi co do promienia okręgu opisanego na trapezie mam
2√21 3
z góry dzięki za pomoc
1 mar 20:50
a7: AC=d obliczyłam dla trojkąta prostokątnego gdzie jednym z boków jest CE (brak oznaczenia na
rysunku)
wysokość trapezu jest równa 2
√3 bląd na rysunku i w obliczeniach
d
2=4
2+(2
√3)
2
d=2
√7
i nie jest to tw. sinusów
tylko wzór na promień okręgu opisanego na trójkącie
https://matematykaszkolna.pl/strona/541.html
i poprawiam obliczenia
abc/4P
wyszło
1 mar 21:07