Wartość parametru alfa-uklad równań
Rukola: Dla jakich wartości parametru α rozwiązaniem układu równań
xsinα−ycosα=1
xcosα+ysinα=0
jest para liczb x,y spełniająca warunek x2+y−1=0?
1 mar 09:42
ite: Najłatwiej skorzystać z metody wyznaczników
1192.
Rozwiązniem układu równań będzie para liczb (x,y) gdy W≠0. Wtedy możesz ze wzorów wyliczyć x i
y i wstawić do równania podanego jako warunek w tym zadaniu.
1 mar 11:18
Rukola: Dziękuję za nakierowanie, spróbuję tak rozwiązać
2 mar 17:50
2 mar 17:58
Rukola: Udało się z wyznacznikami całe rozwiązać dziękuję za pomoc
2 mar 18:50