parametr
Kasia: Dla jakich wartości parametru L (alfa) rozwiązaniem układu równań:
x sin L - y cos L = 1
x cosL + y sin L = 0
jest para liczb (x,y) spełniająca równość y = - x2 + 1
3 lut 18:06
Kasia: Ma ktoś jakiś pomysł jak to zrobić? Próbowałam podstawić ten y = - x2 + 1 do równań,
ale nic ciekawego z tego nie wychodzi, Z jedynki trygonometrycznej może skorzystać?
3 lut 21:50
Klux: Witam . Ja bym to zrobił w ten sposób :
x sin L - y cos L = 1 -----> x = (1+ y cos L ) / sin L
x cos L + y sin L = 0
wstawiam : {(1+y cos L) / sin L } cos L + y sin L = 0
gdy sprowadzisz do wspolnego mianownika (sin L ) otrzymasz :
(1+y cos
2+y sin
2) / sinL = 0
gdy wyciagniesz y przed nawias to sin
2 + cos
2 = 1 ,czyli powstanie Ci
:
1+y = 0 ,czyli y = -1
podstawiając do rownosci :
-1= -x
2 + 1 -----> x =
√2 lub x = -
√2
podstawiając ponownie do ukladu rownań obliczone wartosci x i y
otrzymasz ,że sin L =
√2 / 3 . Wtedy automatycznie obliczysz cos
L.
Oczywiscie nie zapomnij rozpatrzeć II przypadku (gdy x= -
√2.
Mam nadzieję ,że Ci pomogłem

. PZDR
3 lut 23:16
Kasia: dziękuję bardzo, bardzo pomogłeś
4 lut 10:02
Kasia: Nie jestem pewna jednak czy zamiast 1 + y = 0 nie powinno być 1+ y / sinL = 0 i co
wtedy zrobić?
4 lut 11:49
Klux: To Ci nic nie komplikuje . Jesli napiszesz w założeniach ,że sin L ma byś różne od 0 to
mozesz ominąc sin L ,bo Ci jest do niczego nie potrzebne

i masz 1+y= 0
4 lut 12:39
Kasia: Mógłby ktoś jeszcze raz sprawdzić czy na pewno będzie wtedy dobrze?
5 lut 12:08
Bogdan:
Układ równań:
1. x sinα - y cosα = 1
2. x cosα + y sinα = 0
Rozwiązujemy układ metodą wyznacznikową:
| sinα -cosα |
W = | | = sin2α + cos2α = 1
| cosα sinα |
| 1 -cosα |
Wx = | | = sinα x = Wx / W = sinα
| 0 sinα |
| sinα 1 |
Wy = | | = -cosα y = Wy / W = -cosα
| cosα 0 |
y = -x2 + 1
-cosα = -sin2α + 1
-cosα = cos2α
cos2α + cosα = 0
cosα (cosα + 1) = 0
cosα = 0 lub cosα = -1
α = π/2 + k * 2π lub α = π + k * 2π
5 lut 12:30
Kasia: super, bardzo dziękuję, tylko nie rozumiem tego ostatniego zapisu, z alfą i k. Mógłby Pan
wytłumaczyć?
5 lut 13:14
Kasia: Już wszystko rozumiem, bardzo dziękuję za rozwiązanie tego zadania.
5 lut 13:31
Bogdan:
Najpierw poprawka: α = π/2 + k*π lub α = π + k*2π
Pytanie w zadaniu brzmi: "dla jakich wartości parametru α ... ".
α jest rozwiązaniem zadania,
k jest liczbą całkowitą.
Funkcja f(x) jest funkcją okresową, której wartości powtarzają się w kolejnych
okresach.
Narysuj wykres funkcji y = cosα
Zauważysz, że ten wykres przecina oś x w punktach: α = π/2 oraz we wszytkich
punktach na lewo od π/2 oraz na prawo od π/2 w odległościach π.
Stąd zapis α = π/2 + k*π,
np.: jeśli k = -3 to α = π/2 - 3π = (-5/2)π
jeśli k = 0 to α = π/2
jesli k = 1 to α = π/2 + π = (3/2)π
itd.
Podobnie jest dla cosα = -1, tę wartość funkcja f(x) = cosα posiada
dla α = π + k*2π,
a więc np.: α = π (dla k = 0), α = 3π (dla k = 1), α = -9π (dla k = -5)
5 lut 13:38
Klux: to moj tok rozumowania myli sie z prawdą ?
9 lut 22:12
mUshrOOm.: chciałeś powiedzieć mija się z prawdą

sorki ale nie mogłem sie powstrzymać przed
poprawieniem cię
9 lut 22:16
Bogdan:
Do Klux.
Z Twoich obliczeń:
"{(1+y cos L) / sin L } cos L + y sin L = 0
gdy sprowadzisz do wspolnego mianownika (sin L ) otrzymasz :
(1+y cos2+y sin2) / sinL = 0"
Powinno być w ostatnim zapisie: (cos L + ycos2 L + ysin2 L) / sin L = 0,
czyli nie 1, a cos L.
Bezpieczniejsza w rozwiązywaniu układów równań jest metoda wyznacznikowa.
9 lut 22:35